Fælles maskininvesteringer skaber værdi

Et værdifuldt samarbejde og arbejdsfællesskab har skabt værdi for to landmænd fra Østjylland. De hjælper hinanden med markarbejdet, når det giver mening, og låner hinandens materiel. Tidligere på året blev samarbejdet løftet et yderligere niveau op, da de besluttede sig for at købe to nye traktorer, der taler samme sprog og kører på de samme systemer.

I 2016 overtog landmand Lars Rasmussen sine forældres ejendom et stykke udenfor Hornslet i Østjylland. På ejendommen, med ren planteavl, har Lars Rasmussen 130 hektar med foderhvede, maltbyg, vinterraps og kartofler til stivelse, der alt sammen afsættes lokalt eller til grovvareselskabet.

Blot 15 kilometer derfra bor Erling Kristensen, der driver Rodskovgruppen, som består af i alt fire gårde omkring Hornslet på godt 400 ha. Samarbejdet mellem de to landmænd opstod tre år før Lars overtog sine forældres ejendom, hvor han fik jobbet som driftsleder i Rodskovgruppen. Her fandt de to hurtigt ud af, at de arbejdede godt sammen, så da Lars overtog sine forældres bedrift, besluttede de at lave et maskinsamarbejde, samtidig med at Lars fortsatte jobbet som driftsleder hos Rodskovgruppen.

- Da jeg overtog mine forældres ejendom, besluttede Erling og jeg os for, at vi skulle fortsætte samarbejdet. Vi bor ikke så langt fra hinanden, så det gav god mening, at vi hjælper hinanden med markarbejdet og materiel. Jeg bruger mit materiel til blandt andet at høste og pløje, og så lejer jeg udstyr fra dem, når jeg skal så, gøde og sprøjte, forklarer Lars Rasmussen.

- Det giver stor værdi, at vi begge ikke har det samme udstyr stående i vores maskinhaller. Det er de samme opgaver, vi skal have løst, så derfor giver det os en stor økonomisk gevinst, at vi bruger hinandens materiel til opgaverne. Vi har en aftale om, hvem der står for hvad, og det kører rigtig godt, forklarer Lars Rasmussen.

I slutningen af 2022 tilføjede Lars Rasmussen en ny Valtra T235 D til sin maskinpark. Det gjorde han, fordi Erling Kristensen netop havde forudbestilt den helt nye Valtra Q-serie, og her kunne de to landmænd se, at der kunne opstå en endnu større synergi i deres samarbejde.

Fleksibilitet og overblik

De to nye Valtra-traktorer er begge blevet leveret med fuld teknologipakke. En af de primære årsager til det har været deres øgede fokus på præcisionslandbrug og hermed reduktion af efterafgrøder.

- Det var meget bevidst, at vi begge valgte at få vores Valtra-traktorer med fuld teknologipakke. Der er en række vigtige fordele i forbindelse med dokumentation og reduktion af efterafgrøder, idet traktorernes teknologi nemt kan tale sammen med systemer såsom »CropManager«, fortæller Lars Rasmussen.

- Vi er begge koblet op til de samme systemer, så uanset hvem af os der kører i marken, så taler systemerne sammen, og vi får samlet al data ét sted. Det giver os en virkelig stor fleksibilitet, at vores traktorer spiller sammen, og derudover skal vi ikke bekymre os om doseringer eller lignende i marken, fordi de kører efter det samme gradueret tildelingskort, slutter han.

Læs også