bannerPos

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Økologisk frugt og grønt hitter blandt danskerne, hvis forbrug af det øko-grønne er fordoblet på blot fire år. Foto: Økologisk Landsforening
02-07-2020 11:27

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Sommeren indbyder helt naturligt til at servere frisk, dansk frugt og grønt på bordet. I supermarkedernes grøntafdelinger, hos gårdbutikkerne og i vejboderne frister alt det grønne. Men danskerne spiser ikke kun mere grønt, når solen skinner. Vi har generelt fået øjnene op for, at der både er en sundheds- og klimamæssig fornuft i at skære ned på kødet, hvilket kan være forklaringen på, at det især er de økologiske grøntsager og frugter, der tegner sig for den største stigning.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologisk frugt og grønt på fire år er mere end fordoblet.

- Når vi spørger forbrugerne, hvorfor de vælger at købe økologisk, handler det først og fremmest om at spise fødevarer, som man er sikker på, ikke indeholder rester af pesticider, forklarer Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening og tilføjer:

- Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man mere end halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang.

Større fokus på bæredygtighed

Derudover angiver forbrugerne, at de går efter fødevarer, som beskytter naturen og grundvandet. Også hensynet til bæredygtighed med særligt fokus på klima fylder mere og mere, når vi vælger varer på hylderne.

- Det betyder, at forbrugerne i højere grad end tidligere tænker på at købe dansk og købe grønt i sæson, siger han.

Lige nu er der rift om økologiske jordbær, salat, kartofler og agurker. Og ser man mere generelt på forbruget hen over de fire år, er det økologiske råvarer som kartofler, bær, salat og kål, der er tredoblet inden for fire år. 

Økologisk frugt har en markedsandel på 22,7 procent, mens grøntsagernes del lyder på 24,7 procent ifølge GFK Consumer Scan. Økologiske gulerødder udgør i dag næsten halvdelen af det samlede salg med en markedsandel på 45,2 procent.

- Danske forbrugere er langt henad vejen frontløbere på en global trend, der går i retningen af at man vælger fødevarer, der er rene og produceret med omtanke – både for at booste sin egen sundhed og for at bidrage til mere bæredygtighed, siger Michael Langberg.

hka

Fem der gør en forskel

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at du kan reducere dit indtag af pesticider med næsten 50 procent ved blot at købe fem økologiske varer. Her får du gode, grønne og økologiske valg.

• Æbler - i 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 31 procent af de danske ikke-økologiske æbler og 79 procent af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.

• Salat - Fødevarestyrelsen fandt i 2018 pesticidrester i 27 procent af den danske ikke-økologiske salat og i 67 procent af den udenlandske ikke-økologiske salat. Der blev ikke fundet pesticidrester i økologisk salat.

• Tomater - ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 9 procent af de danske ikke-økologiske tomater og i 50 procent af de udenlandske ikke-økologiske tomater. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske tomater.

• Kartofler - Fødevarestyrelsens kontrol viste, at 14 procent af de danske ikke-økologiske kartofler og 56 procent af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske kartofler

• Jordbær – de danske økologiske jordbær er helt uden pesticider. I 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 72 procent af de danske ikke-økologiske og i 83 procent af de ikke-økologiske udenlandske jordbær.

Kilde: Danmarks Statistik, GFK, Fødevarestyrelsen/DTU og forbrugerundersøgelse foretaget af Økologisk Landsforening, samt www.ø30.dk.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37822 artikler)Prev1234567189018911892Next