bannerPos

Agri Nord: S-forslag blokerer for generationsskifte i landbruget

Det vil gå ud over mulighederne fora t gennemføre generationsskifter på danske landbrug, hvis et forslag om en ændring i gaveafgiften fra Socialdemokratiet bliver vedtaget, siger Ulrik Krogsgaard. Foto: Agri Nord

Henning K. Andersen

12-02-2019 10:15
Socialdemokraterne har fremlagt forslag om at øge gaveafgiften. Det vil betyde, at langt færre unge landmænd kan overtage den fædrene gård.

Et nyt forslag fra Socialdemokraterne vil gøre det endnu mere vanskeligt for en søn eller datter at overtage sin fædrene gård. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Forslaget går på at øge gaveafgiften fra seks procent til 30 procent. 

- Vi har et kæmpe problem med generationsskifte i dag, og en sådan forøgelse af afgiften vil sinke det endnu mere, siger Ulrik Krogsgaard, der er medlem af bestyrelsen i Agri Nord og medlem af Seges’ fagudvalg for Økonomi- og virksomhedsledelse. 

Millionbeløb 
Det er ikke små beløb, der er tale om. Ved et generationsskifte af en typisk ejendom med en værdi på 30 millioner kroner vil gaveafgiften stige fra ca. 300.000 til over 1,5 million. 

Det viser beregninger fra Agri Nords afdeling for økonomi og virksomhedsledelse. 

- Det kan meget vel være en stopklods, der gør, at næste generation ikke kan komme i gang, når en forælder ikke kan overdrage gården til næste generation på fornuftige vilkår, siger Ulrik Krogsgaard. 

Opfordrer de unge til at skynde sig 
Forslaget kan meget vel gå hen og blive til virkelighed, hvis der sker et regeringsskifte ved næste folketingsvalg, der skal være afholdt inden sommer. 

Ulrik Krogsgaard opfordrer derfor de landmænd, der overvejer et generationsskifte, at få noget gjort nu, hvor afgiften kun er på seks procent. 

- Det er med at få hjulpet familien på vej, mens man stadig kan, siger han. 

Store konsekvenser for hele samfundet 
Han forstår ikke, at forslaget kan være en god ide. Heller ikke selvom man er socialdemokrat. 

- Det er en dårlig ide samfundsmæssigt set, uanset om man er rød eller blå, siger han. 

For det første bliver den ældre generation tvunget til at blive siddende på gårdene, indtil de er både 75 og 80 år, og i sidste ende vil gården lukke. 

- Det eneste, man får ud af de forhøjede gaveafgifter, er, at man mister arbejdspladser og dermed skatteindtægter. På den måde taber både stat og landmand, siger Ulrik Krogsgaard. 
En ekstra skat  

Ulrik Krogsgaard kritiserer desuden forslaget for at lægge skat ovenpå et beløb, der allerede er betalt skat af én gang. 

- Det er en ekstra skat, der lægges på et generationsskifte, siger han.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.
Side 1 af 1517 (30333 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer