bannerPos

Agri Nord: S-forslag blokerer for generationsskifte i landbruget

Det vil gå ud over mulighederne fora t gennemføre generationsskifter på danske landbrug, hvis et forslag om en ændring i gaveafgiften fra Socialdemokratiet bliver vedtaget, siger Ulrik Krogsgaard. Foto: Agri Nord

Henning K. Andersen

12-02-2019 10:15
Socialdemokraterne har fremlagt forslag om at øge gaveafgiften. Det vil betyde, at langt færre unge landmænd kan overtage den fædrene gård.

Et nyt forslag fra Socialdemokraterne vil gøre det endnu mere vanskeligt for en søn eller datter at overtage sin fædrene gård. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Forslaget går på at øge gaveafgiften fra seks procent til 30 procent. 

- Vi har et kæmpe problem med generationsskifte i dag, og en sådan forøgelse af afgiften vil sinke det endnu mere, siger Ulrik Krogsgaard, der er medlem af bestyrelsen i Agri Nord og medlem af Seges’ fagudvalg for Økonomi- og virksomhedsledelse. 

Millionbeløb 
Det er ikke små beløb, der er tale om. Ved et generationsskifte af en typisk ejendom med en værdi på 30 millioner kroner vil gaveafgiften stige fra ca. 300.000 til over 1,5 million. 

Det viser beregninger fra Agri Nords afdeling for økonomi og virksomhedsledelse. 

- Det kan meget vel være en stopklods, der gør, at næste generation ikke kan komme i gang, når en forælder ikke kan overdrage gården til næste generation på fornuftige vilkår, siger Ulrik Krogsgaard. 

Opfordrer de unge til at skynde sig 
Forslaget kan meget vel gå hen og blive til virkelighed, hvis der sker et regeringsskifte ved næste folketingsvalg, der skal være afholdt inden sommer. 

Ulrik Krogsgaard opfordrer derfor de landmænd, der overvejer et generationsskifte, at få noget gjort nu, hvor afgiften kun er på seks procent. 

- Det er med at få hjulpet familien på vej, mens man stadig kan, siger han. 

Store konsekvenser for hele samfundet 
Han forstår ikke, at forslaget kan være en god ide. Heller ikke selvom man er socialdemokrat. 

- Det er en dårlig ide samfundsmæssigt set, uanset om man er rød eller blå, siger han. 

For det første bliver den ældre generation tvunget til at blive siddende på gårdene, indtil de er både 75 og 80 år, og i sidste ende vil gården lukke. 

- Det eneste, man får ud af de forhøjede gaveafgifter, er, at man mister arbejdspladser og dermed skatteindtægter. På den måde taber både stat og landmand, siger Ulrik Krogsgaard. 
En ekstra skat  

Ulrik Krogsgaard kritiserer desuden forslaget for at lægge skat ovenpå et beløb, der allerede er betalt skat af én gang. 

- Det er en ekstra skat, der lægges på et generationsskifte, siger han.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.

Næstformand i L&F inviterer kontroversiel veganer ind i sin svinestald

Manden bag flere ulovlige indtrængninger i svinestalde, Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, er blevet inviteret på besøg i stalden hjemme hos Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard.

Afgørelse om sprøjteforbud i Beder skal en tur i retten

Landbrug & Fødevarer har som ventet taget næste skridt i sagen om Aarhus Kommunes sprøjteforbud i Beder. Organisationen indbringer nu Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, der stadfæstede forbuddet, for retten.

Maskinhandler: - Det er købers marked

Hos Kragmann A/S kan man lige nu finansiere sit maskinkøb til en negativ rente på 0,48 procent p.a. Ifølge maskinhandleren er markedet også på andre parametre attraktivt lige nu, hvis man skal have maskinparken opdateret.
Side 1 af 1568 (31357 artikler)Prev1234567156615671568Next