bannerPos

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Jørgen E. Olesen, professor på Aarhus Universitet, sender nu voldsom kritik afsted mod sin kollega på eget universitet, Stiig Markager.

Redaktionen

25-06-2019 08:37
Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Bæredygtigt Landbrug har truet professor ved Aarhus Universitet, Stiig Markager med en injuriesag på baggrund af udtalelser, som professoren er kommet med om landbrugspakken. Det gælder blandt andet påstandene om, at der er sket en signifikant stigning i udledningen af kvælstof til havene fra dansk landbrug siden 2010, og at landmænd ikke vil gå med i de kollektive virkemidler, da det koster dem penge.

Over for DR lyder det nu bemærkelsesværdigt fra hans kollega på Aarhus Universitet, professor Jørgen E. Olesen, at Bæredygtigt Landbrug har ret i deres kritik. Han mener, at Stiig Markager ikke nødvendigvis skal håbe på, at der kommer en retssag med Bæredygtigt Landbrug.

- Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande. Han påstår, at der er sket en signifikant stigning i kvælstofudledningen til havet fra 2010 og frem til i dag. Men det understøttes ikke af den seneste NOVANA-rapport [officiel vandmiljø-rapport red.]. Han har lavet sine egne korrektioner i forhold til afstrømning, som slet ikke underbygges i rapporten, siger han og fortsætter:

- Stiigs fagområde er havene i Danmark, ikke vandløb eller landbrug. Det er problematisk, at han udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, siger Jørgen E. Olesen til DR.

Ikke hans fagområde

Som ved andre tidligere lejligheder så fastholder Jørgen E. Olesen også kritik af pressen, når det kommer til dækningen af landbrugspakken.

- Det er en bedre historie, at en professor bliver trynet af en erhvervsorganisation, end vi får sandheden frem. Det er et problem, at I medier går efter konflikten frem for indholdet, siger han til DR.

Overfor Effektivt Landbrug har Jørgen E. Olesen tidligere kaldt dækningen af landbrugspakken, der i 2016 blandt andet førte til en ministerfyring af Eva Kjer Hansen, for helt ude af proportioner.

- Ja, hvis du kigger på de effekter, som landbrugspakken har på miljøet, så er vi jo helt nede i småtingsafdelingen, sagde Jørgen E. Olesen i august 2017.

Stiig Markager ønsker over for DR ikke at kommentere på kritikken fra sin kollega på Aarhus Universitet.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next