Rådgivere: L-Arginin kræver HACCP-registrering
Hvis man har anvender L-arginin, og har det stående på sin ejendom, skal man registreres som HACCP-landbrug. Desuden skal der laves en risikovurdering og en arbejdsplan for det enkelte produkt.

L-arginin lovprises nogle gange i foderstofbranchen som en aminosyre, der kan have positiv effekt i forhold til pattegrisenes fødselsvægt, vitalitet og tilvækst, men ifølge rådgivere i Velas halter det med dokumentationen. Desuden er det dyrt og kræver HACCP-registrering af ens bedrift. Arkivfoto: Anne Wolfenberg
Aminosyren L-Arginin er registreret som tilsætningsstof, og udløser derfor krav om HACCP-registrering.
Det oplyser rådgiver Peter Mark Nielsen i Velas nyhedsbrev Trynekontakten.
Derfor opfordrer han til, at man får tjekket, om man har L-Arginin stående på sin ejendom.
Loven er tydelig
- I så fald, så skal du se på sækken.
Han forklarer, at hvis der står tilsætningsstof eller forblanding, skal man registreres som HACCP-landbrug. Desuden skal der laves en risikovurdering og en arbejdsplan for det enkelte produkt.
Ifølge Peter Mark Nielsen er loven tydelig på det område.
- Det er landmandens ansvar, om produktet kræver HACCP-registrering, og straffen for ikke at have det på plads, er ikke i småtingsafdelingen, påpeger han.
Dyrt med tvivlsom effekt
Ydermere pointerer han, at L-Arginin er et ret dyrt produkt, og derfor vurderer han, at løsningen med at få det tilsat i mineralblandingen normalt vil ødelægge forretningen i at bruge det.
L-arginin lovprises nogle gange i foderstofbranchen som en aminosyre, der kan have positiv effekt i forhold til pattegrisenes fødselsvægt, vitalitet og tilvækst.
- Det er landmandens ansvar, om produktet kræver HACCP-registrering, og straffen for ikke at have det på plads, er ikke i småtingsafdelingen
Peter Mark Nielsen, rådgiver i Velas
Peter Mark Nielsens kollega, Bjarke Lassesen, har pointeret i et tidligere nyhedsbrev, at adskillige forsøg ikke har kunnet dokumentere en sikker effekt. Derfor påpeger han, at der ikke er sikker dækning for udgiften på omkring 100 kroner pr. årsso, som er prisen, hvis man vælger fuld dosering.
I den humane ernæring bruges tilskud af L-arginin nogle gange af sportsatleter ud fra en antagelse om, at det bidrager til udholdenhed under træning samt opbygning af muskler.
