Kompakt soldrenser begejstrer

Ny tjekkisk soldrenser udmærker sig på størrelse og ved let betjening. Koldsø Smede- og Maskinservice i Høng er blevet eneforhandler i Danmark og er begejstrede.

Det er med stor tilfredshed, at Jesper Koldsø fra Koldsø Smede- og Maskinservice i Høng fremviser den første soldrenser, han har solgt og etableret fra det tjekkiske JK Machinery.

Renseren står på Frihedslund Læregård ved Ruds Vedby på Vestsjælland, hvor den blev etableret lige inden sommerens høst.

- Vi har i mange år leveret transportanlæg. Renseren er en del af foderlinjen, så nu har vi den fulde pakke. Ikke kun en delløsning, men en totalløsning, siger Jesper Koldsø og påpeger, at de længe har afsøgt markedet, inden valget faldt på den tjekkiske leverandør.

- Vi er ret begejstrede for produktet, men derudover er der en god service og opbakning fra fabrikkens siden. Det er kun det her, de laver, så der er en enorm stor ekspertise. Og nu har Koldsø Smede- og Maskinservice så eksklusiv import til Danmark, smiler han.

 

Lagrer renset korn

Jesper Koldsø påpeger, at interessen for kvaliteten af foderet er steget meget de seneste år.

- Det er jo en naturlig følge af, at skal svinene yde 110 procent, så skal foderet også. Og med en soldrenser model JCM 10222 Vibromax fra JK Machinery bliver al kornet kørt igennem fra høst, og det er dermed renset korn, der lagres og tørres. Der tørres og opbevares således ikke støv og avner.

- Ligeledes ved vi erfaringsmæssigt, at det er i støv og avner, at toksinerne er, så dem minimerer vi også.

Kornet renses igennem igen på vej retur gennem renseren.

- Her regner vi dog ikke med at rense ret meget fra, de vi har taget 90 procent på første gennemløb, men vi fanger det sidste, siger Jesper Koldsø.

Kompakt renser

JCM 10222 Vibromax udmærker sig, i følge Jesper Koldsø, derudover ved at være meget kompakt i forhold til eksempelvis en tromlerenser og fylder det halve af, hvad en anden maskine med samme kapacitet gør.

 

Soldene skiftes let

Soldene er lette at skifte. Ifølge Jesper Koldsø skiftes de på fem minutter, hvilket gør, at man får det gjort og dermed får sat de sold i, der passer til den enkelte afgrøde. Han fremhæver endvidere renserens store vindue ind til renseprocessen, hvor de fleste andre maskiner kun har et lille kikhul.

- Det gør det langt lettere at tilpasse luftstrømmen, da man kan se, hvordan kerner og støv blæses rundt, understreger han.

Koldsø Smede- og Maskinservice har en soldrenser med på Agromek. Jesper Koldsø forventer, i fald man ønsker at købe en renser, hurtig levering inden for et par uger. Han skønner, at det tager en uges tid at sætte renseren op.

Forventer tydeligt resultat ved søerne

Frank Thulsted er bestyrer på Frihedslund ved Ruds Vedby og har ansvaret for 1.100 søer med salg af 43.000 smågrise ved 30 kg. Produktionen er godkendt til UK-produktion.

Det er her, Jesper Koldsø har solgt og etableret den første soldrenser fra JK Machinery.

- Vi havde fået tilbud på flere forskellige rensere. Valget faldt på JK Machinery, dels fordi vi i forvejen har et godt samarbejde med Jesper Koldsø, men også fordi den så mere enkel ud end mange af de andre, og fordi prisen var konkurrencedygtig.

Topsøer skal have topfoder

Frank Thulsted fremhæver, at han især har forventning til renseren i forbindelse med, at de begynder at bruge det foder, der ligger nederst i amerikanersiloerne.

- Vi er ikke nået til det endnu, men vi ved fra tidligere år, at det giver os udfordringer i forhold til søernes sundhed og ydelse, når vi fodrer med det korn, der har ligget nederst i siloerne og samlet mere skidt og støv og med øget risiko for toksiner.

- Vi har topsøer, der yder en toppræstation hver dag. Derfor skal de også have topfoder. Får de ikke det, kan vi se det med det samme, siger han.

Forkert soldstørrelse

Den nye soldrenser blev etableret lige inden høst i år. Desværre med solde, der var for små.

- Der gik vel en uges tid, inden den rigtige størrelse kom, og da det var midt i høst, var det selvfølgelig ikke så heldigt, siger Frank Thulsted.

Han fremhæver, at de til trods fik renset 12 tons avner og støv fra 3.000 tons korn .

- Så noget blev det til. Og da først de rigtige solde kom i, så vi den fulde effekt.

Al korn og raps er blevet kørt igennem renseren. Også selvom rapsen skulle sælges få dage efter høst.

- Det gjorde vi for at kunne levere en renere vare. Og det lykkedes, siger Frank Thulsted

Læs også