Afrikansk svinepest rammer flere steder i Kina

For anden gang på 14 dage er der konstateret afrikansk svinepest i Kina, der har verdens største bestand af slagtesvin. De to udbrud er sket med over 1000 kilometers afstand. Samtidig afviser EU at hjælpe Rumænien af med deres svinepest-problemer.

Et slagteri i byen Zhengzhou i den centrale Henan-provins i Kina blev torsdag lukket, efter at 30 slagtesvin var fundet døde af afrikansk svinepest. Det bekræfter det kinesiske landbrugsministerium overfor telegrambureauet Reuters. 

Dyrene var blevet transporteret fra Heilongjiang-provinsen nær den koreanske halvø og 1300 kilometer til slagteriet i Zhengzhou. Det nye udbrud er konstaret 900 kilometer fra det første udbrud, der blev konstateret i Liaoning-provinsen. 

Ved den lejlighed slog myndighederne 900 svin ned. Det var det første udbrud af afrikansk svinepest nogensinde i Sydøstasien. Der er over 433 millioner svin i Kina, der står for 25 procent af den globale svineproduktion.

Hogan afviser EU-hjælp til Rumænien

Et andet sted, hvor den frygtede svinesygdom har bidt sig fast, er i Rumænien, der har indrapporteret 675 tilfælde af afrikansk svinepest hos svin. Det er cirka 75% af alle udbrud blandt de østeuropæiske EU-lande i 2018.

Flere rumænske EU-parlamentarikere havde appelleret om hjælp fra EU til at hjælpe rumænsk landbrug med at klare situationen, men det afviser unionen. 

I et brev skriver EU's landbrugskommissær Phil Hogan, at EU's krisehjælpesystem ikke skal bruges til hjælp i situationen, da det er meningen, at de midler skal bruges »som en sidste udvej«.

De rumænske myndigheder har slået over 78.000 svin ned for at bekæmpe sygdommen.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også