Ny transportkæde til fodersystemer

Virksomheden Daltec A/S i Egtved udvikler og producerer anlæg til alle former dyrehold i landbruget, herunder ikke mindst til kvægbruget. Senest har man lanceret en ny transportkæde til fodersystemer

Et af elementerne i Daltecs nye koncept er ”Click-on” rensebørster, som firmaet længe har tilbudt kunder med wireanlæg.

Skal foderanlæg være baseret på kæder eller wirer? Smag og behag er som bekendt forskellig, og der er argumenter for og imod begge dele.

Hos den danske producent Daltec har man i mange år arbejdet dedikeret med wirer som det gennemgående element, for det er en holdbar, smidig og hygiejnisk løsning med minimal afblanding undervejs i transportsystemet.

Andre foretrækker imidlertid kæder og har kørt med det i mange år, så de efterspørger den løsning.

Det har Daltec nu taget konsekvensen af og kan fremover også tilbyde foderkæder. Der er imidlertid ikke ”bare” tale om, at Daltec leverer en kæde med medbringere som konkurrenterne, for det innovative firma har kombineret kæden med nogle af Daltecs andre komponenter til et fuldt koncept.

”Click-on” rensebørster

Et af elementerne i Daltecs nye koncept er ”Click-on” rensebørster, som firmaet længe har tilbudt kunder med wireanlæg.

Nu har man udviklet en ny version til kæder, hvor børsterne helt enkelt klikkes på kæden mellem medbringerne og derefter trækkes automatisk med rundt gennem hele anlægget.

Børsterne modvirker opbygning af skadelige belægninger i foderrørene, minimerer slitagen på anlægget og forbedrer hygiejnen, så selvom de ikke syner af meget, er effekten til at få øje på.

Friktionstræk til kædeanlæg

Et andet element i Daltecs transportsystemer er Daltec friktionstræk, der er kraftfulde, men samtidigt skånsomme drivsystemer til både wire- og kædesystemer.

I modsætning til drivstationer med tandhjulslignende kædetræk minimerer det unikke friktionstræk risikoen for, at medbringere, skiver og børster rykkes af kæden. Friktionstrækket absorberer også mulige afstandsændringer mellem skiverne som følge af slid på kædeleddene.

Man behøver heller ikke dele lange kredsløb op i flere kredsløb, når der anvendes friktionstræk, for det er muligt at have flere drivstationer på samme kreds, og skulle der mod forventning opstå en overbelastning, slipper kæden trækhjulet og udløser en hastighedsalarm, så der er lav risiko for at beskadige kæden.

Overbevisende tests

- Man har som bekendt et standpunkt, til man bliver klogere, siger Christian Dall, der sammen med sin bror Michael driver Daltec.

- Da vi først lod os overtale til at teste kædeløsninger i vores wireanlæg, stod det hurtigt klart, at mange af fordelene ved vores wireanlæg kunne anvendes og forbedre kædeanlæg, så nu har vi taget en Daltec-kæde ind i sortimentet. Eneste udfordring har været hjørnehjulene. Dem er kæden lidt hårdere ved end wirer, så vi har måttet udvikle et Heavy Duty hjørnehjul med ekstra slidstærkt materiale for at optimere driftssikkerheden, uddyber han.

Læs også