Ville sænke pesticidforbruget i Europa med 50 procent: Nu trækker hun forslaget tilbage

EU's pesticidforbrug skal alligevel ikke sænkes med 50 procent i 2030, meddeler EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Det har været en torn i øjet på mange af de utilfredse landmænd i flere EU-lande, og været blandt de ting, der har været årsag til de mange demonstrationer den senere tid.

Der er tale om det såkaldte Ecophyto-program, der skal sænke EU-landenes brug af pesticider med 50 procent i 2030. Men politisk pres fra landbruget ser ud til at have rykket noget politisk.

I sidste uge valgte den franske regering således at sætte programmet på pause efter ugelange protester.

- Vi vil omarbejde Ecophyto-planen, sætte den i bero, mens vi omarbejder et vist antal aspekter og forenkler det, sagde landbrugsminister Marc Fesneau ifølge AFP torsdag.

Men de ideer vil ikke kun være begrænset til Frankrig. For tirsdag meddelte formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, at SUR-forslaget, der skulle udbrede det franske forslag til hele EU, er taget af bordet.

- Forslaget er blevet et symbol på polarisering. Det er blevet afvist af EU-Parlamentet, og der har heller ikke været fremskridt på området i Ministerrådet. Så vi er nødt til at gøre noget. Derfor vil jeg foreslå, at vi trækker forslaget tilbage, sagde Ursula von der Leyen i en tale i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Senere tirsdag ventes Kommissionen at komme med en samlet plan for, hvordan EU-landene kan sænke deres udledninger af drivhusgasser med 90 procent i 2040.

Læs også