Studietur til England: - Man bliver stolt som dansk landmand

L&F Centrovice inviterede unge agrarøkonomer med til England. Programmet stod på landbrug og organisation i et land, hvor landbrugssektoren mærker konsekvenserne af Brexit.

Et vigtigt punkt på studieturen var et besøg ved National Farmers Union. Her faldt snakken på organisationen i det engelske landbrug og støtten hertil efter Brexit.

6. februar drog fire unge landbrugsstuderende afsted til England for at få større viden om engelsk landbrug. Turen var orkestreret af L&F Centrovice, og med på turen var også bestyrelsesmedlem Mads Ingdahl West.

- Det er vigtigt, at den nye generation i landbruget kommer ud og ser, hvordan landbrug er i andre lande. En tur til England kan være meget uddannende, da der sker ting derovre, som er anderledes fra dansk landbrug. Og det er ting, som den nye generation kan lære af, fortæller Mads Ingdahl West.

Programmet for studieturen stod på bedriftsbesøg, et besøg ved National Farmers Union, NFU, som er England pendant til Landbrug og Fødevarer, og en middag med den danske landbrugsattache, Esben Rasmussen.

I juni 2022 var bestyrelsen i L&F Centrovice selv afsted på en lignende tur i England.

Godt at være EU-land

Når man siger England, kan man ikke undgå at sige eller tænke Brexit, og Brexit fyldte også på studieturen. Udmeldelsen af EU har, foruden øgede omkostninger på grund af Covid-19 og krigen i Ukraine, gjort det ekstra hårdt at være landmand i England.

- Brexit ligger jo lidt langt væk, når man bor i Danmark, men vi bliver i den grad mindet om, hvor godt vi har det som EU-land. Vi har fået et indblik i, hvordan det faktisk står til derovre, for det er kommet bag på mange englændere, hvor godt de havde det i EU, siger Carsten Bork Petersen, som er en af de fire studerende.

Veludviklet dansk landbrug

Udover at lære om konsekvenserne af Brexit fik de studerende også besøgt flere landbrug, hvor de med egne øjne fik set bedrifter, som minder meget om de danske. Men der var dog også forskelligheder:

- I England er der stor forskel på, hvor udviklede landbrugene er, hvor vi i Danmark er mere standardiserede. Selvom der er forskel på størrelserne af de danske landbrug, så er vi generelt meget moderniserede. Der er moderne landbrug i England men også nogle, som halter efter i udviklingen. Det er meget spændende at se, og så bliver man stolt som dansk landmand, over hvor udviklet vores landbrug er, lyder det fra Carsten Bork Petersen.

Vandt turen

Studieturen var en præmie til de fire agrarøkonomstuderende i en konkurrence, hvor de på Dalum Landbrugsskole havde holdt et oplæg, om udfordringen med at genoprette digerne i dansk landbrug. Her var deres idé den, som høstede mest hæder.

Læs også