Obligationer: Lille rentestigning efter tyske nøgletal

Fredag har kun budt på få nøgletal i kalenderen. Fra Tyskland viste forbrugertilliden fra morgenstunden et lille fald til 9,6 fra 9,8 måneden før, mens det tyske erhvervstillidsindeks IFO udviklede sig stort set som ventet i oktober, hvor det var uændret på 94,6.

Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 94,5 ifølge Bloomberg News.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima faldt til 97,8 fra 98,6 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 98,0.

Derimod steg forventningsindekset til 91,5 fra 90,9. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ganske vist ventet en stigning i forventningsindekset, men blot til indeks 91,0.

- Selv om der er tale om en stigning, skal det understreges, at indekset er på et lavt niveau. Det er der desværre rigtig mange gode grunde til, da den globale usikkerhed er høj, konstaterer økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad.

Han peger blandt andet på, at den tyske industri i høj grad er afhængig af eksport, og at særligt eksporten har det svært af flere årsager: afmatningen i global vækst, handelskrigen og brexit, som hver især gør livet surt for den tyske industri.

Det tyske IFO-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.

Dagens sidste nøgletal kommer fra USA, hvor det endelige Michigan-tillidsindeks offentliggøres.

 

Læs også