Skal fremtidens bæredygtige grillpølser være danske?

Mandag den 7. juni 2021 står i grisens tegn, når Tænketanken Frej inviterer fødevareminister Rasmus Prehn (S), Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og 90 lokale landmænd på workshop om fremtidens bæredygtige griseproduktion.

Vi lever i en tid, hvor vi er blevet opmærksomme på konsekvenserne af drivhusgas- og kvælstofudledning samt ammoniakforurening. Vi er blevet opmærksomme på, at en stor husdyrproduktion leder til et stort foderforbrug, der leder til mindre plads til natur. Forbrugere er blevet optaget af det gode griseliv, men trods det øgede fokus på dyrevelfærd og miljø er der stadig mange danskere, som nyder at købe en pakke pølser for en flad 20’er.

Samtidig eksporteres cirka 85 procent af den danske griseproduktion til udlandet, hvor der oftest er et ønske om billigere fødevarer. Oveni det er der afrikansk svinepest i Tyskland. Alt dette stiller nye krav og standarder til den danske griseproduktion.

Udfordringerne er svære, men de skal håndteres for at sikre opbakning til en fremtidig griseproduktion i Danmark, mener Tænketanken Frej, der den 7. juni afholder tre workshops i henholdsvis Aalborg, Herning og Sorø med deltagelse af landmænd, fødevareminister Rasmus Prehn (S) og formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

- Ved de tre workshops vil landmændene tage fremtiden i egne hænder og finde løsninger på, hvordan klima, miljø, biodiversitet og dyrevelfærd kan forenes således, at griseproduktionen i Danmark fortsat kan legitimeres. Formålet er at nå frem til nogle konkrete løsninger, som landmændene kan præsentere for politikerne, lyder det fra Frej.

Deltagere glæder sig

Fødevareminister Rasmus Prehn ser frem til at deltage i workshoppen:

- Vi har i Danmark en griseproduktion, der også i fremtiden skal bidrage med arbejdspladser. Og samtidig skal der være fokus på både klima og dyrevelfærd. Derfor ser jeg meget frem til at høre landmændenes egne bud på de udfordringer, som de ser, at produktionen står over for.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, glæder sig også til at deltage:

- Jeg glæder mig meget til at få en masse input til, hvordan vi kan fremtidssikre dansk landbrug. Danske landmænd producerer fødevarer i den absolutte verdenselite. Og det skal de sandelig blive ved med. Derfor ser jeg frem til at tage dialogen med både landmænd og andre interessenter om, hvordan vi kan sikre vores fødevareproduktion i fremtiden.

De tre workshops afholdes i samarbejde med Boehringer Ingelheim og DLR Kredit.

Læs også