Roedagen 2023 på Sofiehøj

Det er blevet en tradition at mødes på Lolland når Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST for femte gang byder velkommen til Roedag på Sofiehøj. I år er der fokus på højt og stabilt sukkerudbytte og i marken vises maskiner, etablering og såning, fremtidens ukrudtsbekæmpelse, gødskningsstrategier, skade- og nytteinsekter.

Du kan besøge roedagen enten om formiddagen fra klokken 8.30 til 13.00 eller om eftermiddagen fra klokken 12.00 til 16.00. hvor samme program gentages. Midt på dagen – klokken 12.00 til 13.00 serveres frokost til alle - så her bliver der god mulighed for at få en snak med kollegaer og udstillere.

Etablering og tilvækst

Fuld bestand giver den bedste start på roesæsonen. Konsekvenserne af forskellige harvedybder og sådybder viser os hvordan frøet skal placeres. I demo vises også forskellige gødskningsstrategier, samt hvordan både mængde og timing påvirker væksten.

Få maksimal effekt af ukrudtsbekæmpelsen

På Roedagen præsenterer firmaerne produkter, der kan hjælpe med at holde roemarken ren for ukrudt. Det omfatter både klassisk ukrudtsbekæmpelse, additiver samt roer, der er forædlet til at kunne modstå anvendelse af ALS-inhibitorer (Conviso Smart). Desuden præsenterer Nordic Sugar, VKST og NBR forskellige strategier og alternativer som oplæg til en god debat.

Skadevoldere – lær dem at kende

I år holdes fokus på både nytteinsekter og de mest almindelige skadevoldere. Her får du mulighed at genopfriske, hvordan du spotter symptomerne og insekterne. Der samarbejdes om en prognose- og varslingstjeneste, men det mest effektive er, når at man selv holder øje med sine marker. 

Energi og klima

Fremtidig målsætning er, at landbruget bliver klimaneutralt. I roerne afprøves forskellig teknik, som kan hjælpe med at mindske klimabelastningen. På Roedagen 2023 præsenteres flere forskellige projekter indenfor området: Dyrkningssystemet »inklusive efterafgrøder«, roetop til biogas, bladgødskning, strip-till, spotbehandling, rækkesprøjtning med mere.

Maskinudstilling

I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og der er mulighed for at høre og se seneste nyt indenfor maskiner til roedyrkning. 

Roesorter og bladsvampe ved efterårstræf

Den 24. oktober afholdes årets efterårstræf. Her fremviser DLF Beet Seed, KWS, SESVanderhave og Strube hver især to af deres bedste sorter. Der bliver evalueret på sorterne i forskellige bladsvampestrategier og fokus vil også være på, hvordan man får det bedste ud af bladsvampebehandlingerne i det store perspektiv.

Roedagen 2023 er gratis og for alle interesserede. Mødested: Sofiehøj Forsøgscenter, Højbygårdvej 14, 4960 Holeby.

Læs også