Gode råd til at undgå ulykker på landevejen

På 10 år har traktorer været involveret i 700 ulykker med personskade i trafikken. Det tal forsøger VKST-rådgivere at sænke med gode råd.

Jord på vejene kan skabe fatale ulykker i trafikken. Foto: Erik Hansen

Der er travlhed i marken. Efter en meget våd april har landbruget i maj haltet efter med at få sået. Derfor er der også flere landmænd, der føler sig ekstra pressede i øjeblikket, og når man er presset, kan man slække på koncentrationen.

Derfor er det også lige nu, at man som landmand skal være ekstra opmærksom på sikkerheden, når der køres med traktor på vejene. For et landbrugskøretøj på vejen øger risikoen for ulykker i trafikken.

- På 10 år har traktorer været involveret i 700 ulykker med personskade i trafikken. Det tal kan man som traktorfører være med til at sænke, hvis man blot følger de gode råd og vejledninger, som fra rådgiverne i VKST giver her.

Syv råd fra VKST

  1. Vær opmærksom bag rattet både på marken og på vejen. Læg mobilen fra dig, spis fornuftigt i løbet af dagen og husk at tage pauser, hvor du kommer ud af førerhuset, således du forhøjer koncentrationen.
  1. Indstil førersædet, spejlene og andet udstyr, så det passer til dig.
  1. Tænd det gule rotorblink (hvis du har et), når du kører på offentlig vej, så folk kan se dig i tide – især i morgen- og aftentimerne.
  1. Aktivér blinklyset 100 meter før venstresving på en landevej, så bilisterne i god tid kan se, hvor du vil hen og ikke overhaler, når du skal til at dreje.
  1. Husk altid at orientere dig bagud lige inden venstresving, så du kan nå at stoppe, hvis bagvedkørende biler eller motorcykler er ved at overhale dig.
  1. Tag altid et ekstra blik på bilens hastighed og vurder farten på den, inden du svinger ud fra marken – kan bilen nå at komme ned i fart?
  1. Undgå at trække lange bilkøer efter dig på vejen. Træk ind til siden, når det er muligt, så de andre bilister kan passere sikkert forbi – så bliver landmændene heller ikke så upopulære i trafikken.

Husk at rydde op

Landbrugsmaskiner på vejene er også ensbetydende med jord på vejene, og det kan være en farlig kombination.

Mudrede veje udgør en sikkerhedsrisiko og kan skabe fatale ulykker i trafikken – og én hændelse med mangelfuld oprydning falder tilbage på alle landmænd og skader derfor landbrugets image.

Husk derfor altid at feje op efter dig, når du er færdig med dit arbejde, og sørg for at skilte, mens arbejdet foregår.

Læs også