Danske virksomhedsgiganter går til kamp mod madspild

Flere af Danmarks førende virksomheder går nu til kamp mod madspild under aftalen Danmark mod Madspild. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen.

Madspildet er alt for højt i Danmark, og det er dårligt for den grønne omstilling, slår fødevareminister Mogens Jensen fast.
Madspildet er alt for højt i Danmark, og det er dårligt for den grønne omstilling, slår fødevareminister Mogens Jensen fast.

Nogle af Danmarks største fødevarevirksomheder skal op på vægten og af med madspildet.

På Danmarks første nationale madspildsdag, d. 29. september, skriver en lang række virksomheder i fødevarebranchen under på at måle deres madspild for at halvere det inden 2030. Det er i tråd med FN’s verdensmål 12.3 om 50 procents global reduktion.

Fødevareminister Mogens Jensen kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.  

- Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under i dag, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Danskerne må også bidrage

I Danmark ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen. 

Resten stammer fra de danske hjem.

- Hvis alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder. Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien, siger Mogens Jensen. 

Derfor bliver der på Danmarks nationale madspildsdag, som fødevareministeren har taget initiativ til, også stort fokus på de små løsninger i hjemmet, så vi alle kan bidrage til at lette presset på kloden.


Aftalen »Danmark Mod Madspild« drives af Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD, som støttes af regeringen. 
Med aftalen leverer fødevarevirksomheder og brancheorganisationer på den opfordring, som regeringens klimapartnerskab kom med i foråret om et fælles reduktionsmål. 

Blandt underskriverne er blandt andre: Hørkram Foodservice A/S, Salling Group, COOP, nemlig.com, ALDI, Dagrofa, Meyers Madhus, Alfred Pedersen & Søn, Carlsberg, Carletti A/S, Stryhns A/S, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group A/S, ORKLA, Naturmælk, Arl, MCDonalds, Månsson, Danish Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler samt Kokkenes Køkken.

hka

Læs også

25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast
Tyske Treffler fås nu hos Johs. Mertz
Minister øger kontrol med dyrevelfærd
Skoleelever smagte på et job inden for fødevareerhvervet
Forening klager over Arla: - Klimakreditter og grønne løfter holder ikke