Sponseret af: Elanco Denmark ApS

Proteindrik fører til markant sundere smågrise og færre døde i avlsbesætning

Introduktionen af Tonisity Px på Sandager Skovgaard har ikke kun reduceret dødeligheden, men har også ændret smågrisenes trivsel og udvikling.

Hos Sandager Skovgaard, hvor der fravænnes ca. 700 grise pr. uge, har man observeret bemærkelsesværdige forbedringer i deres babystald, hvor grisene i første omgang overføres til.

Her går de i 7-14 dage, inden de overføres til klimastalden.

I babystalden er der en afdeling med 10 små stier til i alt 200 grise, hvor der er mulighed for ekstra pleje og skræddersyet foder.

Bemærkelsesværdig reduktion i dødelighed

På trods af særlig pleje og foder var dødeligheden fortsat en bekymring. I et forsøg på at løse dette, startede man i november 2023 med at tildele en ny proteindrik, Tonisity Px.

Vi sammenlignede antal døde grise i babystalden en periode før og efter introduktionen af Tonisity Px.

Før (1/9-31/10 2023):

  • 201 døde, hvoraf 175 var selvdøde

Efter (1/12 2023-31/1 2024):

  • 101 døde hvoraf 78 var selvdøde

Der var altså en reduktion på næsten 100 døde grise over to måneder. Et resultat der glædeligt overaskede Ida og Rikke, som passer babystalden.

Ifølge Ida var det tidligere svært at passe de små grise. De var vanskelige at få i gang, og der var mange grise, der klappede sammen.

Fra kamp til succes i babystalden

Der kom ekstra fokus på afsnittet i sensommeren, og et af tiltagene var at starte med at give Tonisity Px i babystalden fra november 2023.

Ida husker første gang, hvor hun gav Tonisity Px en fredag, og weekendpasserne fortsatte de næste to dage.

Allerede mandag var forandringen i smågrisenes adfærd tydelig.

- Det var som nat og dag, siger Ida.

Der var liv i øjnene og grisene var mærkbart mere aktive. Smågrisene var helt bevidste om, hvad Tonisity Px var, når de fik det!

- Tidligere kunne jeg godt regne med, at der lå en død gris, når jeg kom ind om morgenen. Det gør der ikke mere. Nu giver det glæde at komme ind i stalden og se til grisene, fortæller Ida.

Allerede fra dag 8 vænnes grisene til foder i farestalden. De helt små fravænnes på en blanding som indeholder 4 procent blodplasma.

I babystalden får de mindste smågrise Tonisity Px i mindst en uge, og det er med til at sikre en glidende overgang til klimastaldens foder, som de 14 dage senere flyttes til.

Ida og Rikke synes det er nemt at give Tonisity Px.

- Vi tilbereder en 10-liters blanding i en spand og giver én liter til 20 grise i trug to gange dagligt – morgen og eftermiddag, siger Ida.

Dyrlæge anerkender det nye ernæringsprincip

Tonisity Px proteindrik er en helt ny type produkt, der udvikler og understøtter tarmcellerne.

- Jeg kan godt lide princippet med at udvikle tarmen, så grisen bliver bedre til at optage mælk og foder. Produktet har en virkelig god smaglighed. Grisene slubrer det i sig og deres væskeoptag bliver bedre, hvilket er afgørende lige efter fravænning, siger dyrlæge Claus Larsen fra Danvet.

Han anbefaler det især til besætninger med mange ”non-eaters”, hvor grisene aldrig rigtig kommer i gang med at æde. Han bemærker, at det gør de, når først de er introduceret til Tonisity Px og derfor har han anbefalet Tonisity Px flere steder, og tilbagemeldingerne er gode.

Hvad er Tonisity Px

Tonisity Px skiller sig ud som den første isotoniske proteindrik til grise. Udover elektrolytter indeholder produktet patenterede proteiner og aminosyrer. Produktet ernærer direkte tarmcellerne, og dermed øges tarmoverfladen.

Denne ernæringsmæssige tilgang giver smågrise energi, tilskynder til mælkeindtagelse og fremmer hurtig vækst.

Tonisity Px tildeles i farestalden fra andet levedøgn og syv dage frem samt omkring/efter fravænning.

Elanco forhandler i Danmark Tonisity Px via 3S a/s, 3s@3s.dk

Yderligere information kan fås ved at klikke her.

Om Sandager Skovgaard Avls- og Opformeringsbesætning

  • Kværndrup på Fyn

  • 1450 søer

  • 15 medarbejdere (6 i farestalden)

  • Anders Jeppesen, driftsleder

Elanco Denmark ApS

Lautrupvang 12, 1.th,
2750 Ballerup