Sponseret af: Väderstad ApS

Väderstad Tempo L sår 100.000 planter pr. ha: - Den maskine er vi altså begejstrede for

Hos Hylke Maskinstation nær Skanderborg er høj kapacitet og præcision vigtigt. Især fremhæves Väderstad Tempo L-maskinens evne til at placere både startgødning og majsfrø præcist under alle forhold.

Det er herude i majsmarkerne hos kunderne, resultatet af årets majssåning skal vurderes.

- I foråret 2023 blev vi færdige med majssåningen ude hos kunderne, inden tørken for alvor satte ind, siger Carsten Nielsen, der på 38. år driver Hylke Maskinstation nær Skanderborg. I dag sammen med sine to sønner og ekstra mandskab i højsæsonerne.

Hylke Maskinstation er specialiseret i landbrugsarbejde, og Carsten Nielsen fortæller, at opgaverne med grovfoder udgør halvdelen af maskinstationens virke, herunder ensilering af græs og majs med to snittersjak.

Præcis dybdestyring

For den slags maskinstationer er majssåning en af de vigtige opgaver, der udføres for kunderne.

- Det er nu femte sæson, majssåningen er sket med vores 12-rækkers Väderstad Tempo L, og den maskine er vi altså begejstrede for. Vi har gennem årene haft andre fabrikater, men denne her passer rigtigt godt til vore kunders marker, siger Carsten Nielsen.

På de relativt kraftige og varierede jordtyper i det kuperede terræn syd for Skanderborg er dybdestyringen helt afgørende.

- Heldigvis er kunderne flittige til at samle sten, men vi må være ærlige, der er mange sten i markerne heromkring. Og nogle ligger altså gemt dernede i ti centimeters dybde, hvor gødningsplaceringen foregår.

- Det er blandt andet her, Väderstad Tempo L-maskinen skiller sig ud. Såenheden og dermed også gødningsplaceringen har en større vandring end på andre maskiner. Det betyder, vi kan være sikre på, at også gødningen er placeret helt præcis i den ønskede dybde under majsfrøet. Både såskæret og gødningsskæret finder simpelthen hurtigere på plads, og det ses som bekendt i en meget ensartet fremspiring.

Ensartede planter

- Målet var 100.000 planter pr. hektar, siger en af sønnerne, Christian Nielsen, der har stået for såning af en stor del af de majsmarker, maskinstationen skal snitte i efteråret 2023.

Det kan være svært at se, hvor ensartet marken står, når majsplanterne er 3,5 meter høje og terrænet er kuperet.

- Det er noget, vi kan se og måle, når vi snitter majsen, siger Christian Nielsen og rækker tommestokken mod himlen for at danne sig et indtryk af afgrødens højde lige nu.

Perfekt planteafstand

Et godt udtryk for veludført såarbejde er, udover ensartede planter og absolut stabil kolbesætning, at tjekke planteafstanden.

- Vi kan her registrere række efter række med fuldstændig ens udviklede planter og uden variation på den planteafstand, der står i såtabellen, og som vi indstillede maskinen til, viser Christian Nielsen.

Op-tempo

Udover det perfekte såarbejde med samtidig placering af startgødning og mikromineraler under såningen, er det naturligvis kapaciteten, der sender Väderstad Tempo L-maskinen op i en liga for sig.

- Vi kører normalt med en hastighed på 12 til 15 km i timen, og det giver både en god kapacitet, stor rettidighed i såarbejdet og rækker til de arealer og markstørrelser, vi skal overkomme med maskinen.

- Det er muligt at køre endnu hurtigere, og vi har da også prøvet at køre endog meget hurtigt, over 20 km i timen under såarbejdet. Og jeg må indrømme, maskinen kan faktisk præstere et godt såarbejde med så høj hastighed, både hvad angår placering af majsfrøene og startgødningen, tilføjer den tilfredse maskinstationsmand.

God service

Et sidste og meget vigtigt element for at maskinstation kan yde grovfoderkunderne den bedste service, er den service henholdsvis importøren og efterfølgende forhandleren af Väderstad-maskinerne, Semler Agro, yder sine kunder.

- Vi har hvert år Semler Agro til at efterse maskinen. Det gør de til en fair pris, og de har medarbejdere, der har god forstand på sagerne. Det synes jeg faktisk er en vigtig detalje ved den robuste og driftssikre maskine, lyder det fra Carsten Nielsen.

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg