Sponseret af: Väderstad ApS

Større såmaskine øger komfort og kapacitet

På slagtesvineejendommen Ejstrup Lund, har man blandt andet, på grund af de nye krav om efterafgrøder, anskaffet sig en såmaskine, der kan så direkte i stubmarken. Maskinen man har kastet sin kærlighed over, er en Väderstad Spirit 600C, som er en større maskine, der øger kapaciteten, og samtidig leverer høj kørekomfort og er nemmere at trække for traktoren.

Tæt ved Limfjorden, nordvest for Skive, ligger slagtesvineejendommen Ejstrup Lund, som producerer 56.000 slagtesvin om året og driver 500 hektar jord. På bedriften har man længe brugt en såmaskine med harvetænder fra Väderstad til at så byg, rug, hvede og vinterraps, men efter de nye krav om efterafgrøder ønskede man sig en ny maskine, der kunne så direkte i stubmarken. 

- Vi har kørt Väderstad siden 2007 og har været godt tilfredse med kvaliteten og servicen på maskinen, så da vi gik i markedet efter en maskine der kunne løse vores nye udfordringer, kiggede vi naturligt også efter Väderstads maskiner, forklarer Lars Gosvig, ejer af Ejstrup Lund, og fortsætter omkring sit valg: 

- Jeg kiggede bredt i markedet, men kvaliteten, som jeg kender fra min gamle maskine, og en virkelig professionel service blev afgørende. Jeg oplever, at dem der står bag Väderstad tager mine udfordringer seriøst og altid kommer ud og hjælper os, når vi har problemer.

Lars valgte derfor i foråret 2020 at få en Väderstad Spirit 600C på demo, og blev så overbevist om maskinens kvaliteter, at han tilføjede såmaskinen permanent til maskinparken.

Høj komfort

Ud over at skulle bruge en såmaskine, der kan så direkte i stubmarken, benyttede man sig på Ejstrup Lund også af muligheden for at øge kapaciteten og størrelsen på maskinen for at effektivisere arbejdsgangen.

- Vi er gået fra en fire meters såmaskine til seks meter, da vi har fået lidt flere hektar jord at dyrke, som med de nye krav og så-tidspunkter godt kan presse os, fortæller en fornøjet medarbejder Søren Kristensen omkring anskaffelsen af den nye maskine.

Søren Kristensen er den mand i marken, der har brugt mest tid med maskinen, og for ham er det en fornøjelse at køre med den nye Spirit 600C. 

- Jeg kan tydeligt mærke forskel på denne og den gamle maskine, da den nye maskine er nemmere at trække, siger Søren Kristensen og fortsætter: 

- Min kørsel bliver mere glidende, jeg kan holde en mere konstant fart, og jeg behøver ikke være bange for at sidde fast. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg har nemmere ved at køre gennem bløde huller i marken med denne maskine.

Den øgede kapacitet på 5000 liter i tanken har også sikret, at de hurtigt kan få deres udsæd i jorden.

- Jeg er lige gået i gang med at så 60 hektar vinterbyg, og det regner vi med, at vi kan gøre på et par dage, hvis vi tager det stille og roligt. Bliver vi pressede, kan vi gøre det på lidt over en dag, fortæller Søren Kristensen.

Den store tank på Väderstad Spirit sikrer imponerende kapacitet for både gødnings- og kornudsåning

Hurtigt og nem at styre

Når Søren sår med maskinen, styrer han næsten alle funktionerne direkte fra cockpittet, hvor han har monteret en tablet, så han kan bruge Väderstads Ipad-baserede E-control. 

- Min iPad taler sammen med maskinens hjerne under den gule hat ude på maskinen, og alle såmaskinens funktioner styres gennem iPaden, fortæller Søren Kristensen.

’Hjernen’ som Søren Kristensen referer til, er den gateway der sidder forrest på såmaskinen. Gatewayen gemmer alt data hos sig, så man ikke skal være bange for at miste sin Ipad. Den kan også skabe sit eget trådløse netværk, så man ikke behøver adgang til internettet, når man vil justere på maskinen, mens man kører. 

- Jeg styrer stort set alt gennem skærmen. Jeg kan både justere discdybde, udsædsmængden, overvågning på luft, skærtryk og så videre. Oftest sidder jeg og styrer discene op og ned, samt trykket på såskærerne, siger Søren Kristensen.

Vil du læse mere om mulighederne med Väderstad E-control? Læs mere her

Et godt valg på mange punkter

Lars Gosvig er godt tilfreds med valget af maskinen, der er købt hos den lokale forhandler Herborg Maskinforretning. Tilfredsheden skyldes både at den lever op til kravene, Lars har til en såmaskine, ok ikke mindst at medarbejderne er glade for den.

- Det er skønt, når man investerer i en maskine, at medarbejderne også er glade for at køre med den, fortæller Lars Gosvig, og forsætter: 

- Jordtype og jordbearbejdning betyder jo også noget, når man skal vælge såmaskine, og vores jord er alt mellem JB 2 til 5 jord, der pløjes. Derfor var jeg lidt spændt på, hvordan den ville køre i de forskellige pløjejorde, men det gør den rigtig fint.

Spirit 600-900C er udstyret med innovative løsninger, som øger præcisionen og forenkler arbejdet på gården. Læs om tankerne bag Väderstad Spirit

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg