Sponseret af: Väderstad ApS

Overtog faderens gård, men lagde straks om til egen maskinstation

Uden for Horsens ligger Martin Ulf Nielsens lille maskinstation. Som selvstændig og med kun én medarbejder i sommerhalvåret er det vigtigt for ham, at maskinerne er robuste og ikke kræver særlig vedligehold.

Martin Ulf Nielsen hjælper med såningen på de nærliggende gårde med sin lille maskinstation ved Horsens. Kunderne er næsten de samme kunder, som da han begyndte for 40 år siden.

- Om en måned har jeg haft momsnummer i 40 år, det kunne jeg lige se i papirerne, da jeg skulle rydde op i det hele for nyligt. Det varer ikke længe, inden jeg kan få pension, men jeg har jo ikke lyst til at sætte mig hen jo, jeg skal jo finde på noget, det bliver man jo nødt til. Så må jeg gå til hånde eller hjælpe nogle andre, fortæller Martin Ulf Nielsen.

Han har svært ved at forestille sig, at han ikke skal køre maskinerne til daglig, og han var heller ikke i tvivl om, hvad han ville, da faderen døde i en for ung alder, og Martin Ulf Nielsen overtog gården. Dengang var det en grisebedrift, men Martin Ulf Nielsen har altid helst villet maskinerne. Han solgte grisene og begyndte som selvstændig maskinstationsejer. De første år lånte han sig til traktorer og såmaskiner. 

- Jeg fik lidt hjælp fra min nabo dengang i mine unge dage, så fik jeg råd til at købe nogle af hans maskiner, den gang han holdt op, og han blev en gammel mand, fortsætter fortællingen. 

Det er særligt såarbejde, han udfører for sine kunder på nabogårdene. De holder ved, fordi de kender til den præcision og effektivitet, som arbejdet bliver udført med. 

- Jeg er født og opvokset med at køre med maskiner - mine kunder har kendt mig siden jeg var helt ung, siger Martin Ulf Nielsen ydmygt, da han skal beskrive, hvad der adskiller ham fra andre, der tilbyder samme service.

Artiklen fortsætter under billedet…

Den horsensianske lerjord

Den erfarne maskinstationsejer sværger til én særlig såmaskine. Han investerede i en brugt maskine for 25 år siden, og har netop købt samme model for tredje gang. Denne gang en spritny fire meters Väderstad Rapid 400 C med justerbar væg i tanken til henholdsvis såsæd og gødning.

Læs mere!

- Vi har jo varierende jord her i vores område. Der er både ler og sand og muld, og vi har alle tre slags. På lerbakker er denne såmaskine især den bedste, synes jeg, siger han. 

For Martin Ulf Nielsen kræver de varierende jordtyper til tider hurtige omstillinger og særligt fokus på jordpakning. Derfor sætter han pris på, at maskinen har et højt skæretryk til gavn, når kunderne gerne vil begrænse mængden af overkørsler og jordbehandling forud for såning. 

- Når man behandler svær lerjord risikerer man, at det slemmer til, så vandet ikke kan synke ned igennem, hvis man har kørt for mange gange i det. Jeg justerer gerne og giver en ekstra mængde udsæd somme tider på lerbakker, i stedet for at køre over to gange, forklarer maskinstationsejeren.

- Vi har jo varierende jord her i vores område. Der er både ler og sand og muld, og vi har alle tre slags. På lerbakker er denne såmaskine især den bedste, synes jeg.

- Martin Ulf Nielsen, maskinstationsejer, Horsens.

Kombineret så og gødning

Gennem årene er flere af de bedrifter omkring maskinstationen blevet slået sammen eller har opkøbt flere hektar, når nabolandbrug blev nedlagt. I takt med, at antal hektar pr. ejendom voksede, voksede opgaverne inden for såaarbejdet også hos maskinstationen.

- Jeg har da temmelig meget såarbejde for min lille butik, så stor er min virksomhed jo heller ikke. 800 hektar, det er da rimelig med kun en fire-meters maskine.

Opgaverne blev også flere, og med Martin Ulf Nielsens trofaste såmaskine kunne opgaverne kombineres og spare dem for en overkørsel. 

- Alle mine kunder, som jeg sår for i foråret, de vil også gerne have lagt gødning ud. En almindelig såmaskine førhen havde kun en enkelt såkasse, men jeg har plads til at have begge dele med samtidigt, forklarer Martin Ulf. 

Kunderne fylder selv begge dele i kassen, når Martin Ulf Nielsen ankommer, og med en såkasse på i alt 4350 liter, kan han som regel klare hele marken med en enkelt påfyldning. 

Artiklen fortsætter under billedet…

Lette traktorer og lette maskiner

Fokus på strukturskader betyder også, at såmaskinen skal passe til mindre traktorer. Det er godt for både jorden og traktoren. 

Martin Ulf Nielsen brugte i flere år en traktor med 170 hestekræfter til sin såmaskine, han har dog i år opgraderet til en med 240.

- Jeg synes ikke traktoren skal være for tung, fordi det giver jo så større strukturskader i enderne, når man vender.

Såmaskinen kører for det meste i pløjet jord, men den klarer også græs- og stubmarker, forklarer Martin Ulf Nielsen.

- En tredjedel i området dyrker pløjefrit, og det bliver nok flere og flere. Den kan sagtens køre i en mark som den her, det er intet problem, siger han og henviser til marken, hvor redskabet netop har kørt.

En let maskine betyder også en hurtigere såning med en kørehastighed på helt op til 14 km i timen, og dens gummiophængte såskær giver en rolig og præcis såning på trods af den høje hastighed.

Fakta

  • Maskinstation ved Martin Ulf Nielsen
  • Én medarbejder i sommerhalvåret
  • Grundlagt i 1971
  • Har sået med en Väderstad Rapid såmaskine i 25 år
  • Købte den første brugt, herefter en ny, og ejer nu sin tredje Rapid såmaskine
  • Sår cirka 800 hektar om året, heraf en tredjedel i marker med reduceret jordbearbejdning

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg