Sponseret af: Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Ungt par etablerer ny stald med 36.000 økologiske høns

I det ellers ret så flade landskab ved Vejleby lidt uden for Rødby på det østlige Lolland rejser der sig en ny stor staldbygning. På afstand er stalden det første forvarsel om, at her bor et par, som der tør gå nye veje. Parret er Ditte og Morten Malling Helsted på ejendommen Duesminde, og her er der gang i lidt af et eventyr, for i starten af oktober 2022 flyttede der 36.000 økologiske høns ind i stalden.

Projektet har været flere år undervejs, og lå egentlig lidt som et skuffeprojekt, men i februar 2020 kom er pludseligt skub i planerne, da det økologiske ægpakkeri Dueholm henvendte sig til parret. Siden da er der blevet arbejdet hårdt og målrettet, og resultatet er blevet en knap 6.000 kvadratmeter stor stald med tilhørende 15 hektar hønsegård.

Lysten til at skabe

Egentlig kunne parret have levet fint af de 185 hektar planteavl, som hører til ejendommen, og som siden 2017 har været drevet økologisk med fokus på højværdiafgrøder som sukkerroer, frøgræs, grønærter og fremavlskorn, men alligevel var det som at virketrangen brændte i dem begge. Imens Morten siden 2011 har været selvstændig med planteavlen, har Ditte arbejdet på forskellige landbrug – blandt andet i den økologiske æg besætning på Orupgaard Gods.

Derfor bliver det også meget naturligt Ditte, der kommer til at være ansvarlig for hønsene. I det knap halvandet år der er gået, siden opringningen fra Dueholm til at stalden nu står færdig, har parret brugt utallige timer på at besøge andre besætninger i både ind- og udland for at høste erfaringer og se på forskellige staldindretninger. For Ditte og Morten er typerne som sætter sig 110 procent ind i tingene.

- Vi ved ikke, om vi kommer til at bygge sådan en stald her igen, og derfor har det været vigtigt, at vi fik tænkt alle de gode løsninger ind i projektet fra starten af. Samtidig har vi også prøvet at tænke alle arbejdsopgaver igennem og indrette stalden så arbejdet kan klares med et minimum af indsats, fortæller begge.

Som udgangspunkt kan de 36.000 høns derfor passes af én person på grund af en stor grad af automatisering, mens der i spidsbelastninger eks. ved ind- og udsætning af høns kan trækkes på løs medhjælp. For at fremtidssikre stalden er den indrettet, så den kan bruges til alle former for ægproduktion, ligesom stalden også opfylder de forskellige krav der er til eksport.

Om Duesminde

Ejes af Morten Malling Helsted. Gift med Ditte og sammen har de tre børn i alderen 2-7 år.

185 hektar som siden 2017 har været drevet med økologisk planteavl med fokus på højværdiafgrøder i form af frøgræs, sukkerroer og korn til fremavl.

Maskinfællesskab med Mortens far og farbror gennem Agri Trio I/S, hvor der passes 1.200 hektar fordelt over det meste af det Lolland fra Rødby i øst til Sakskøbing i nord.

Nybygget hønsestald til 36.000 økologiske høner.

Forberedelsen betaler sig

Investeringen i anlægget inklusive besætning og løbegård løber samlet op i et tocifret millionbeløb, og selvom priserne på byggematerialer i mellemtiden er steget markant, har det ikke haft nogen påvirkning af byggeriet, ligesom der heller ikke været nævneværdige forsinkelser af byggeriet.

Tidligt i forløbet blev Agrocura en del af processen, og i samarbejde med Ditte og Morten blev der udarbejdet en virksomhedspræsentation med en beskrivelse af virksomheden samt projektet omkring investeringen i den nye stald. Materialet blev efterfølgende sendt i udbud til udvalgte finansieringssamarbejdspartnere. På trods af at parret var et ubeskrevet blad i forhold til ægproduktion, så var hele to pengeinstitutter klar til at finansiere projektet, hvilket betød at licitationen endte i en budkrig. Projektet er derfor samlet set endt med en meget attraktiv finansiering, hvilket bestemt ikke er at undervurdere.

- Det er klart at i sådan en produktion som ægproduktion, handler det ofte om marginaler. Derfor betyder det meget, at vi hele tiden er skarpe på vores omkostninger, herunder særligt finansieringen, fortæller Morten.

Undervejs i processen har parret derfor gjort stor brug af deres samarbejde med Agrocura, som har været meget værdifuldt. 

- Vi har oplevet ret store udsving i det sidste halvandet år, og derfor har vi været rigtig glade for den løbende dialog vi har haft med Jens Schjerning og Rasmus Haun Hansen, hvor vi har kunnet diskutere alt fra renter til foderafdækninger, lyder det samstemmende fra parret.

Klar til fremtiden

Investeringen i ægproduktionen er for Ditte og Morten en del af en større helhed. Udover at give virksomheden et yderligere ben at stå på, og dermed sprede risikoen, så betyder det også at parret bliver selvforsynende med næringsstoffer til den økologiske planteavl. Dertil kommer en stor gevinst for familielivet. 

På trods af at der i 2022 var et overudbud af økologiske æg har parret ikke haft søvnløse nætter.

- Vi har efterhånden prøvet lidt af hvert, og vi har heldigvis en rigtig god mavefornemmelse med det her projekt. Blandt andet fordi, alle markedsanalyser forventer en stigende efterspørgsel efter æg fremadrettet. Så vi er i den grad klar på fremtiden, lyder det begejstret fra parret. 

Det første hold af høner blev indsat i stalden i starten af oktober måned og i midten af november var produktionen af æg oppe i fuldt gear. I de første tre måneder er produktionen gået over forventning, og der leveres flere æg end parret havde budgetteret med. 

- Vi synes allerede nu, at vi kan mærke at vi høster mange fordele af vores lange forberedelse, samt at vi har tænkt staldens indretning igennem til mindste detalje – det giver en overskuelig produktion og giver os overskud til at fintune produktionen så den spiller maksimalt, lyder det afsluttende fra Ditte og Morten. 

Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Egelund 27,
6200 Aabenraa