Sponseret af: Väderstad ApS

Hvorfor gøre noget tilstræbt, når det kan gøres perfekt?

For Mathias Thue Charles ved Ringkøbing er Väderstads Carrier med CrossCutter disc blevet et uundværligt multiredskab. – Til at splitte frømarken, før og efter kartofler, såning- og senere destruktion af efterafgrøder og altid før en pløjning. Og så er øverlig behandling blevet et præcist begreb, siger han.

Efter 20 års snak og 10 års erfaringer med pløjefri dyrkning kan Mathias Thue Charles, markmand hos Ellegaarden ApS nær Ringkøbing, nu med oprejst pande levere øverlig stubbehandling i 3-5 centimeters dybde over hele marken. Ikke mere og ikke mindre, og ikke den sædvanlige snak om en »tilstræbt« arbejdsdybde.

- Når marken er jævn som her, den snittede halm nogenlunde fordelt fra mejetærskeren, og jeg kører minimum 15 kilometer i timen, finder du ikke et sted på marken, hvor der ikke er fuld gennemskæring. Ethvert strå har været i kontakt med jord, og der findes ikke en eneste stub eller ukrudtsplante, der stadig sidder fast med sit rodnet.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor der ikke er flere, der har fået øjnene op for Väderstads Carrier med CrossCutter Disc. Vi testede den først og besluttede så at anskaffe maskinen fra januar 2021. Med en halmharve forrest og en dobbelt Soilrunner bagerst, er det et genialt redskab på muldede og lettere jorde.

Suveræn til falsk såbed

Mathias Thue Charles har tidligere været med til omlægning til pløjefrit på en større bedrift på egnen, og er nu ansat til at passe Ellegaardens 450 hektar, hvor 75-80 procent af arealet pløjes hvert år.

- Her er såkaldt morjord, her er sand, her er letmuldet jord, og på arealerne ned mod Ringkøbing Fjord er der også klægjorde. Og så er her visse steder mange sten.

Overalt, hvor markerne er nogenlunde jævne, er Cross Cutteren suveræn til falsk såbed og til at destruere og opblande overjordiske planter og planterester.

- Med så meget pløjning er markerne her måske ikke helt så jævne som de, der praktiserer 100 procent pløjefri. Vi har kartofler indimellem, frøgræs, korn, raps og græs. Kornet bruges til ejernes svineproduktioner.

- Derfor kører vi med fem centimeters arbejdsdybde, og var markerne 100 procent jævne, ville jeg nøjes med tre centimeters arbejdsdybde, forklarer Mathias Thue Charles og fastslår, at samtlige overkørsler med Carrier-maskinen altid sker på skråt.

Sikrer fremspiring af spildkorn

I stubben er det selvsagt for at sætte fremspiring af spildkorn i gang og til at så efterafgrøder, Carrier-maskinen anvendes.

- Det er en ekstrem god metode til at sikre fremspiring. Vi kører helst, hvis jorden er en smule våd, så der er fugtighed nok til at omslutte frøene, og oplever her en markant forbedret fremspiring i det falske såbed. Havde jeg brug for det, ville jeg ikke tøve med at så græsudlæg med den, siger Mathias Thue Charles.

Ellegaardens Väderstad Carrier er på kort tid blevet til lidt af et multiredskab for bedriften.

- I løbet af en sæson år får mere end 80 procent af det dyrkede areal en tur med maskinen. Før og efter kartofler, destruktion af efterafgrøder, til at neddele klægjorden og generelt forud for al pløjning. Ikke mindst er den helt fantastisk til at rive en frømark op med, anpriser Mathias Thue Charles.

Enkel og robust

De omkring 1.000 hektar, Ellegaardens Carrier hidtil har behandlet, burde vel sætte sine spor.

- Selvfølgelig er der slid på CrosCutter skiverne og jeg har ikke målt, hvor mange millimeter, der er forsvundet. Men det er bestemt ikke voldsomt, man kan nærmest ikke se det. Og nu er sliddelene fra Väderstad vel også i en klasse for sig.

- Og så er maskinen på alle måder robust. Jeg kender jo Väderstad fra Rapid-såmaskinerne og de nyere Spirit-såmaskiner. Faktisk er Carrier-maskinen meget enkel, og så er jeg stor tilhænger af at styre arbejdsdybden med clips. Det er nemt, sikkert og absolut pålideligt. Også hvis du sætter en uøvet til at køre maskinen, fortæller Mathias Thue Charles.

Derfor kører vi med fem centimeters arbejdsdybde, og var markerne 100 procent jævne, ville jeg nøjes med tre centimeters arbejdsdybde

Mathias Thue Charles, Ellegården ApS

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg