Sponseret af: Väderstad ApS

En simpel og effektiv maskinpark

På Flintskovgård på Lolland er maskinparken blevet mere simpel og enkel efter at flere forskellige redskaber er udskiftet til en Väderstad TopDown og Väderstad Spirit.

- Den er jeg bare glad for, lyder det fra Brian Høj Johansen på Lolland om gårdens nye Väderstad TopDown.

Tidligere havde ejendommen tre redskaber til jordbehandling - en diskharve, dybdeharve og grubber. Med et ønske om en mere simpel maskinpark, blev de tre maskiner udskiftet til en Väderstad TopDown 400. Men det er ikke kun maskinparken der skal gøres mere simpel og enkel.

- Når vi før kørte i marken, kunne vi kun udføre én opgave, eksempelvis dybdeløsning med grubberen. Det er sådan set fint nok, men vi fik vi undervejs brug for at gøre mere ved overfladen, var det kun muligt ved at skifte redskab. Det kan vi nu med TopDown’en.

Gårdens schweizerkniv

TopDown-harverne er opbygget med både disk, tænder, og pakkervalse, som kan indstilles individuelt til forholdene, men samtidig udføre flere arbejdsopgaver i en overkørsel.

- Vi kan indstille diskene forrest, til at lave en god opblanding af overfladen, når vi har mange planterester. Det har vi gjort lige efter høst og ved etablering af efterafgrøder, som vi også har gjort med harven.

Samtidig kan harvetænderne indstilles i deres egen arbejdsdybde og derved arbejde øverligt eller i dybden.

- Er vi i en situation, hvor vi kun vil dybdeløsne, så hæver vi diskene. Det giver rigtige mange muligheder, siger Brian Høj Johansen og kalder Väderstad TopDown for gårdens schweizerkniv.

Jævne marker

Vi sår tit efter harven og jeg sætter pris på at have jævne marker. Det gør TopDown’en rigtig godt siger Brian Høj Johansen og peger på lederskinnerne, som er monteret på hver tand, lige over spidsen.

De sørger for at opblande og jævne af, og med dobbelt steelrunner-valsen er marken pakket og klar til såning.

Brian har stor erfaring med etablering af afgrøderne med Väderstad. I mange år er det foregået med en Väderstad Rapid. Men fra denne sæson er det en 4-meter Väderstad Spirit der skal klare opgaven.

- Vi kører med Spirit’en lige efter TopDown’en, som efterlader en jævn og pakket overflade til såmaskinen.

Overvågning

- I foråret prøvede vi en demo-model fra den lokale afdeling af Semler Agro. Vi var meget glade for Rapid’en, så vi var lidt spændt på om Spirit’en kunne være med. Den overraskede med et rigtig fint stykke arbejde. Især såskærene og de brede hjul på hver skær, giver en meget præcis placering, hvilket var tydeligt ved fremspiring. Marken var meget ens.

Spirit’en er udstyret med gødnings- og frøudstyr, så etableringen af flere afgrøder og gødningstildeling er gjort i en arbejdsgang.

- Det fungerede rigtig godt med Rapid’en, så det skal vi også kunne med Spirit’en.

Derimod er Seed Eye blokeringsovervågning af slangerne noget nyt for Brian Høj Johansen.

- Den har overvågning på både gødning og korn, og jeg får en advarsel med samme. Ikke først når den stoppet, men allerede ved lavere flow. Det giver bare ro i maven, når man ved at det hele spiller.

Nem betjening med Ipad

Advarsel og indstillinger betjenes i Ipad’en, som også fungerer som maskinens computer.

- Betjeningen er rigtig nem med Ipad’en. Den er logisk opbygget og med et skarpt layout som man kender det fra tablets. Den trådløse tilkobling til såmaskinen, gør at jeg tager Ipad’en med ud ved indsåning. Så håndterer jeg indsåning og indtastninger i samme arbejdsgang uden at skulle op i traktoren undervejs.

- Vi sår tit efter harven og jeg sætter pris på at have jævne marker. Det gør TopDown’en rigtig godt.

- Brian Høj Johansen, Flintskovgård

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg