Plastriste gav højere tilvækst i FRATS-stald

Smågriseproducent fjernede halvdelen af betonspalterne i 120 FRATS-stier og erstattede dem med plastriste. Det har blandt andet resulteret i en højere tilvækst.

- Det er helt sikkert en god investering, jeg her har gjort.

Smågriseproducent Steen Christensen, Barmer ved Nibe, lægger ikke skjul på sin tilfredshed med de Ultraflex-plastriste, som han sidste vinter lagde ind i 10 FRATS-sektioner med 12 stier i hver.

Sammen med sin familie og en medarbejder fra et lokalt montagefirma fjernede han over en periode på 10 uger halvdelen af de traditionelle betonspalter fra de i alt 120 FRATS-stier og erstattede dem med Ultraflex-plastriste.

Nu dækker plastristene de tilbageværende betonspalter og et areal med fast gulv hver sin tredjedel af gulvarealet i de 2,40 x 4,80 meter store FRATS-stier. Plastristene fra Ikadan ligger ud mod staldgangen, betonspalterne i midten og det faste gulv inderst.

Mere rene grise

- Efter monteringen af plastristene sviner grisene ikke så meget, når det er varmt, og de er generelt meget mere rene. Desuden er medicinforbruget faldet til næsten ingenting fra et i forvejen lavt niveau, fortæller Steen Christensen, der producerer smågrise med 800 årssøer på »Munkhauge« i Barmer.

- Det skyldes, at smittetrykket er faldet. Gødningen og vandet forsvinder nemlig straks ned gennem plastristene. Resultatet er, at grisene slæber betydeligt mindre gødning op i stierne, som derfor er mere rene og tørre, forklarer den nordjyske smågriseproducent.

- Der gik ikke lang tid efter, at vi havde monteret plastristene, før vi kunne fornemme, at tilvæksten i FRATS-stalden var steget. Det har vi fået bekræftet af effektivitetskontrollen. I de 12 måneder frem til udgangen af marts lå tilvæksten på 408 gram. Tallene for første kvartal her i 2017 viser 443 gram, fortæller han.

- Hertil kommer, at vi nu bruger betydeligt mindre tid på vask i FRATS-staldene, tilføjer Steen Christensen.

Læs også