Videncenter for Dyrevelfærd har slået dørene op

To ministre, fødevare- og justitsministrene, åbnede i går officielt det nye Videncenter for Dyrevelfærd ved en konference i København.

Endnu et videnscenter med relationer til landbruget åbnede i går.

Denne gang var det dog ikke landbrugets egne organisationer, der også ynder at anvende ordet videnscenter for deres institutioner, men Fødevarestyrelsen.

Det nye center hedder Videncenter for Dyrevelfærd. Formålet med videncentret er, at samle og formidle viden inden for husdyrproduktion i Danmark og udlandet.

Centrets første opgave bliver at give en opdateret status på dyrevelfærden. Det skal ske ved at opsamle al den viden, som allerede findes på området fra blandt andet forskning og i forbindelse med offentlige dyrevelfærdskontroller.

Varmt emne
- Vi kan lige så godt erkende, at dyrevelfærd er et emne, der mere end nogensinde optager den danske befolkning. Medierne er fyldt med historier om personlige tragedier og svigt over for dyrene. Mange gange er det hele produktionsgrene, der står for skud, sagde fødevareminister Henrik Høegh (V) under en konference om dyrevelfærd, der var arrangeret i anledningen af åbningen af videncentret i går i København.

Han fortalte, at det er helt centralt for videncentret, at få gjort den omfattende viden brugbart for alle parter. Helt fra staldgangen til Christiansborg.

- Hvis vi for alvor skal løfte dyrevelfærden i Danmark, så skal vi have forbrugerne med, og vi skal i dialog med de landmænd, der for alvor har modet og viljen til at gå forrest. Når vi ved, hvor vi får god dyrevelfærd for pengene, så er det lettere for alle at være med, sagde Henrik Høegh.

Konkurrerer på dyrevelfærd
Også justitsminister Lars Barfoed (K) lagde i sin tale vægt på, at dyrevelfærd er et emne, der fylder og betyder rigtig meget for utrolig mange mennesker. Også de mennesker der sidder i Folketinget.

- Nogle gange er det jo næsten sådan, at der er konkurrence mellem partierne i, hvem der er bedst til dyrevelfærd. Og det hænger jo også sammen med, at det er noget, der betyder meget for borgerne. Det er et emne, som vi skal tage meget alvorligt, sagde Lars Barfoed.

Samtidig huskede justitsministeren dog på, at politikerne dog også skal være opmærksomme på, at det de tiltag som de laver lovgivningsmæssigt i forbindelse med dyrevelfærden, de skal ske på et lovligt, forsvarligt, oplyst og sagligt grundlag.

- Det er lige præcis derfor, at vi er her i dag. Jeg er glad for, at vi nu har Videncenter for Dyrevelfærd, som kan være med til at skabe et overblik og en indsigt i vilkårene for vores dyr. Det er vigtigt, at der er det kølige overblik, sagde Lars Barfoed.

Enkeltsager præger debat
Han fortalte, at der jo sker det ind i mellem, at der opstår enkeltsager, som præger debatten i pressen og så kan man risikere, at politikerne kommer til at lovgive for hurtigt eller forkert.

- Det er i høj grad dette kølige overblik, som vi nu har videncentret til, sagde Lars Barfoed.

Efter ministrenes taler var der for de cirka 100 inviterede deltagere ved gårsdagens konference flere indlæg fra eksperter i netop dyrevelfærd til at blive klogere på.

Læs også