Flere landmænd klar til aktioner

Hvis ikke Folketinget meget snart skifter kurs over for landbruget, er flere landmænd klar til at aktionere, vurderer landbrugs-topfolk.

Grøn Vækst-planen, røde tal på bundlinjen, krav om massive kvælstofreduktioner. Der er mange ting at bekymre sig om for en landmand anno 2010, og nu er bægeret ved at være fyldt, lyder det fra flere af landbrugets topfolk.

Svend Eriksen, viceformand i Danmarks største landboforening, Gefion, har aldrig oplevet en værre situation end nu.

- Stemningen er meget negativ. Folk ringer og fortæller, at de er holdt op med at åbne deres avis, for de bliver så deprimeret af at læse den. De vil gerne have, at der skal ske noget her og nu, siger Svend Eriksen.

Han vurderer, at hvis ikke politikerne meget snart lytter til landbruget og agerer, så vil der rejse sig et kraftigt ønske blandt landmændene om aktioner.

Svend Eriksen er selv modstander af at demonstrere, og derfor beder han de folk, der ringer, om i det mindste at holde igen, indtil alle andre muligheder er prøvet af.

Med eller imod?
Svend Eriksen udelukker dog ikke, at demonstrationer kan komme på tale.

- Hvis tingene kommer helt ud, hvor ingen kan nå bunden, kan det blive nødvendigt at demonstrere. Men det er ikke nødvendigt at genere samfundet. Det er der ingen, der vil bryde sig om, siger Svend Eriksen.

Viceformanden opfordrer til, at landbruget meget snart får klarlagt, om regeringen vil lytte, eller om den vil gennemføre Grøn Vækst-planen uden at ændre et komma, som der indtil videre er lagt op til.

- Og når nu regeringens ministre har vist, at de ikke vil hjælpe os, så håber jeg, at Brockenhuus-Schack formår at slå døren op hos statsminister Lars Løkke. Der går rygter om, at Løkke er blevet mere lydhør over for landbrugets ønsker, og ifølge rygterne er der også så småt ved at ske en holdningsændring i regeringspartiernes baglande. Vi ved ikke, om rygterne taler sandt, men vi klynger os til håbet i denne tid, siger Svend Eriksen.

Klar til gaden
Under alle omstændigheder bør Grøn Vækst efter Svend Eriksens opfattelse laves fuldstændig om, så den i langt højere grad tager højde for faglig viden. Ellers må landbruget sige klart fra i stedet for at indgå kompromiser, mener han.

Formanden for LandboSyd, Mogens Dall, er enig. Han siger, at regeringen meget snart må erkende, at verden er blevet mere barsk, siden den lancerede planen.

I modsat fald er Mogens Dall klar til at gå på gaden, gerne sammen med Brockenhuus-Schack.

- Vi må forklare Hr. og Fru Danmark, at det ikke kun er landbruget, men også dem selv, der rammes. Det er endnu ikke lykkedes os at trænge igennem med dette budskab, og hvis ikke det snart lykkes, er tiden moden til aktioner, siger Mogens Dall. Han understreger, at målet med eventuelle aktioner bør være at udsende et fælles nødråb på alle danskeres vegne.

Synlighed
Formanden for LandboNord, Niels Vestergaard, tror grundlæggende på, at situationen løser sig.

- Enhver må jo kunne se, at det er nu, der skal gøres noget, siger han.

Men hvis det viser sig, at Grøn Vækst og vandmiljøpolitikken alligevel bliver trukket ned over hovedet på landmændene uden kompensation, vil der være tale om en ny situation, siger Niels Vestergaard.

- Så har Landbrug & Fødevarers strategi slået fejl. Og så må se, hvad der så skal ske, siger Niels Vestergaard. Han afviser dog traditionelle demonstrationer á la sygeplejerskernes aktioner for mere i løn i 2008.

- Det er de færreste, der har sympati for sådan noget. Politikerne vil heller ikke lade sig presse af sådan noget, siger Niels Vestergaard, og minder om, at sygeplejerskerne ikke fik en eneste krone ud af deres aktioner.

Giv tid lidt endnu
Alle tre landbrugstopfolk bakker op om Michael Brockenhuus-Schacks krav om politisk handling (læs Effektivt Landbrug Weekend). Utålmodigheden bliver dog større og større hos Mogens Dall.

- Det er udmærket at føre forhandlinger bag lukkede døre, men det gør det ikke alene. Brockenhuus-Schack må være mere synlig og skarp i medierne, siger han.

Niels Vestergaard er uenig.

- Formanden siger ikke tingene så bramfrit, men lad os nu lige se tiden an lidt endnu og se, om Landbrug & Fødevarers strategi virker.

Læs også