4,5 i snit

(LANDBRUG SYD) To brødre, hvoraf den yngste kun akkurat er blevet myndig, har startet maskinstation - i første omgang med speciale i snitning og ensilering af græs.

Mens den vinkende og hujende blomst af dansk ungdom i disse dage finder det nødvendigt at køre rundt i dyttende lastbiler og fra det åbne lad delagtiggøre den undrende omverdenen i afslutningen af tre gymnasieår med deraf følgende inflationsramt karaktergennemsnit, så er et par sønderjyske brødre i samme aldersklasse i al stilfærdighed blevet iværksættere.

Hos 18-årige Uwe Jacobsen og hans 21-årige bror Paul Erik Jacobsen er der også fokus på snittet. De to brødre fra Kragelund nær grænsen har startet maskinstation – i første omgang med speciale i ensilering.

- Vi bestemte os for, at vi ville have en snittevogn frem for en selvkørende snitter med flere frakørselsvogne, fordi det med flere vogne ville være nødvendigt at binde mere kapital under opstarten. Princippet med frakørselsvogne kræver også mere mandskab, så det er også mere løntungt. Selv hvor der er langt mellem mark og stak, er vi konkurrencedygtige, fordi vi har lave løn- og kapacitetsomkostninger.

- Det er jo ikke snittevognen, der er flaskehalsen. Ensileringen må alligevel ikke ske hurtigere end, at sammenkøringen i stakken sker korrekt, understreger Uwe Jacobsen.

Indtil videre udgør maskinstationsarbejdet ikke to fuldtidsstillinger, og derfor har iværksætterne bevaret tilknytningen til deres respektive arbejdsgivere. Desuden har de indgået en samarbejdsaftale med Uwes arbejdsgiver, Brødrene Frandsen Maskinstation, Fårhus.

- Da Brødrene Frandsen ikke tilbyder ensilering, er vi ikke konkurrenter, og derfor har vi fået mulighed for at leje traktorer på timebasis. Det vilkår har vi ikke kunnet opnå hos hverken leasingselskaber eller maskinhandlere, siger Uwe Jacobsen.

Virksomheden har været undervejs i et halvt år, hvor brødrene kun har ventet på, at Uwe skulle fylde 18 år og dermed blive myndig og i stand til at underskrive de krævede dokumenter.

Ventetiden har brødrene udnyttet til at se på forskellige typer snittevogn. Valget er faldet på en hollandsk produceret Schuitemaker Rapide 2085 snittevogn med 42 kubikmeter i indvendige mål. Trods forberedelsestiden havde de to ikke set maskinen i funktion, da der i forvejen ikke kører nogen af dem i regionen. Brødrene havde kun set forskellige maskiner udstillet, inden de besluttede sig for at bestille Schuitemakeren.

- Den virker mere robust, vi synes, at der simpelthen er mere gods i den end i andre modeller. Tilmed har Uwe kun hørt godt om ensileringsresultaterne fra et par hollandske landmænd, som han har tillid til, og så lod vi det det blive afgørende, forklarer Paul Erik Jacobsen.

Den vigtigste egenskab for en snittevogn er, at plantematerialet får ensartet længde og det indestår brødrene for efter at have afprøvet vognen i forskellige afgrødetyper.

- Knivene bliver presset hydraulisk ind mod snittekanalen, og det betyder, at knivene bliver holdt på plads og snitlængden på 4,5 centimeter overholdt, selv hvis græsset ligger i klumper. Jeg var lidt bekymret for om princippet betød, at grønbyg ville blive splittet helt ad, men det er gået fint, og pickup’en får også fat i kløveret, fortæller Uwe Jacobsen.

Der har dog været behov for lidt indkøring de første 14 dage med snittevognen.

- Pickup’en var ikke gearet helt korrekt fra fabrikken, så vi kunne ikke køre helt så hurtigt i marken, som det var blevet lovet. Det problem er løst, nu er vi oppe på at ensilere fire-fem hektar i timen alt efter afstanden til stakken. Bogie-ophænget kan bære 30 ton, så det er ikke noget problem at køre henover stakken, imens vi læsser af, forklarer Paul Erik Jacobsen.

Læs også