Gårdbutikkerne kom til byen

Koldinghus dannede ramme om et marked med salg af varer fra gårdbutikker og kunsthåndværkere. Der var et rigt udvalg af hjemmelavede produkter med alt fra økologisk mjød og is lavet på fåremælk til pileflet og akvareller.

Vejrguderne var i godt humør, da gårdbutikkerne holdt marked i Staldgården ved Koldinghus. Det turistvenlige vejr gjorde, at omkring 8.000 personer kiggede ind til de mange stande med hjemmelavede produkter, hvor der kunne kigges, smages, snakkes og handles. Bag arrangementet stod Netværket af Gårdbutikker i Vejle Amt, som er en sammenslutning af 14 forskellige gårdbutikker.

Duften af grillede pølser bredte sig på pladsen foran Koldinghus, hvor 12 af gårdbutikkerne fra netværket i Vejle amt samt en håndfuld kunsthåndværkere viste deres produkter.

Ganen kunne tilfredsstilles med is lavet af fåremælk, hjemmelavede bolsjer, økologisk vin, mjød og mel, samt kød fra struds, frilandsgris, ged, lam, kalv og kødkvæg.

Øjet kunne ligeledes glædes ved synet af de smukke vævede, strikkede og filtede tekstilvarer samt unika i glasskåle og -fade, træskåle, keramik, pileflet og akvareller.

- Jeg tror, en af grundene til det store besøgstal er, at der ingen dyrskuer er i år. Og TV Syd omtalte arrangementet lørdag aften, så om søndagen kom der mange på grund af den positive omtale, fortæller Gitte Visbech. Hun og Peer Christensen driver gårdbutikken »Kildegård« i Øster Bramdrup ved Vamdrup og stod for det vellykkede arrangement på Koldinghus på vegne af gårdbutikkernes netværk.

- Folk vil gerne ud at se produkter fra landet, og på denne måde er vi alle samlet et sted. Folk kan komme i kontakt med os på en nem måde og tage stilling til, om de på et senere tidspunkt har lyst til at tage turen ud på landet for at besøge selve butikken. Vi skaber mange gode kontakter på markedsdagen og kan mærke det på omsætningen hjemme i butikken, siger Gitte Visbech.

- Selvom vi egentlig er konkurrenter til hinanden, er vi også kollegaer. Vi hjælper hinanden med gode råd og bruger hinanden som sparringspartnere. Vi arrangerer studieture til gårdbutikker i andre dele af landet, hvor vi også kan hente mange gode ideer hjem, siger Gitte Visbech.

- Vi har erfaret, at de enkelte gårdbutikker i de andre landsdele står ret alene med deres problemer og spørgsmål, hvor vi i Vejle amt har netværket at støtte os til, fortæller hun.

Læs også