Vigtigt fokus på mælkeværdi, avl og samarbejde

Øget fokus på kvalitet frem for kvantitet samt fokus på dansk og nordisk samarbejde var blandt emnerne på RDM's årsmøde for nylig.

Efter den faglige del i Ribe gik turen til bedriftsbesøg hos Grethe og Flemming Jørgensen på Maigaard ved Lintrup, hvor alle skulle skifte til blå dragter og fodposer. Foto: John Ankersen

Økonomi, samarbejde på tværs, partnerskaber, genetik, avl, grøn strategi og klima. Det var blot nogle af de mange emner, der var på programmet, da RDM’s årsmøde 2023 for nylig blev afholdt på Ribe Fritidscenter med indlagt bedriftsbesøg undervejs i Lintrup.

- Både vi og forbrugerne skal have en god smag i munden, når de drikker vores mælk. Og der bliver holdt øje med os. Jeg er nysgerrig på, hvad der kommer mere af krav om 10-15 år, lød det indledningsvis i beretningen fra RDM-formand, Morten Hansen.

Samtidig fastslog han, at RDM i Danmark står et rigtig godt sted, med en race, der i forhold til andre racer klarer sig flot i forhold til robusthed og ydelse. Og som hele tiden forbedres – ikke mindst i samarbejde med Viking Danmark og Seges, som man senest har indgået partnerskab med.

- Det giver penge til større projekter og er en ny måde at arbejde sammen på, konstaterede Morten Hansen, der til gengæld ser mere nuanceret på det samarbejde, der foregår på tværs af landegrænser.

Blandt andet det europæiske samarbejde European Bovine Evaluation, EBE, hvor man hos RDM i Danmark er skeptiske.

- Vi er lidt skeptiske. Jeg kan ikke se de helt store fordele. Jeg tror, vi »drukner« i et stort samarbejde, påpegede Morten Hansen.

Foretrækker nordisk samarbejde

Det er andre nordiske lande, som Morten Hansen mener, man skal kigge imod omkring udvidet og styrket samarbejde.

- Jeg tror mere på et nordisk samarbejde – vi gør det meget godt heroppe. Blandt andet kunne man kigge til Norge, der kører et avlssamarbejde i samme omfang som vi gør i Danmark, konstaterede Morten Hansen.

Et avlssamarbejde der omfatter omkring 200.000 køer.

- Det er folk, der har penge og som brænder for den røde ko. Min vision er hvis man kunne lave et stort nordisk samarbejde, fastslog Morten Hansen.

Hos RDM kigger man også til både Sverige og Finland, hvor RDM-racen også er langt fremme.

En værdifuld race

En både robust og værdifuld race. Sådan beskriver både Morten Hansen og faglig ansvarlig i VikingDanmark, Sara Petersen RDM-racen – og de mener begge af statistikkerne taler deres tydelige sprog.

Og det med værdi, skal tages helt bogstaveligt – både i forhold til robusthed, ydelse og økonomi.

- Alt for mange taler om EKM, men det gider vi ikke. Vi skal se på værdistofferne i mælken. Man bør se mindre på kg mælk og mere på indholdsstofferne, lød det fra Morten Hansen, der samtidig fremhæver racens robusthed.

- Vi har forholdsvis få sygdomstilfælde. Vi har racen med laveste kodødelighed – det skal vi være stolte af.

Læs også