Millionunderskud i Søllested

En betydelig opbremsning i salget til landbruget og et fald i avanceprocenterne medfører, at Søllested Maskinforretning kommer ud med et millionunderskud.

Søllested Maskinforretning forhandler blandt andet Case IH-maskiner.

Søllested Maskinforretning A/S, der blandt andet er forhandler af Case IH-maskiner, har netop offentliggjort regnskabet for 2023.

Et regnskab der viser, at det har været et udfordrende år.

Søllested Maskinforretning har således et negativt årsresultat, og underskuddet på 6,28 millioner kroner før skat er en markant forværring i forhold til sidste års positive resultat på 187.612 kroner før skat. Driftsindtjeningen er også negativ med -5,07 millioner kroner for året.

I ledelsesberetningen nævner selskabet selv, at årsagen til millionunderskuddet findes i et betydeligt fald i omsætningen og avanceprocenter, primært på grund af en opbremsning i salget til landbruget og øget konkurrence.

Høje omkostninger

I ledelsesberetningen lyder det videre, at virksomheden ikke har formået at tilpasse sine omkostninger i takt med det faldende dækningsbidrag.

De samlede aktiver i Søllested Maskinforretning er opgjort til 39,1 millioner kroner et fald fra 40,1 millioner kroner i 2022. Omsætningsaktiverne udgør 35,4 millioner af de samlede aktiver, heraf er tilgodehavender 6,73 millioner kroner, og varelageret udgør 26,1 millioner kroner ifølge regnskabet.

På gældssiden er de kortfristede gældsforpligtelser opgjort til 34,87 millioner kroner. Likviditetsgraden er faldet til 101,54 procent, hvilket dog stadig er tilstrækkeligt til at dække de kortfristede gældsforpligtelser, lyder det videre.

Den samlede gæld er steget med 5,08 millioner kroner i løbet af regnskabsåret og ligger nu på 35,8 millioner kroner. Egenkapitalen er faldet til 3,3 millioner kroner fra 9,37 millioner kroner i 2022.

Tror på fremtiden

Blandt andet for at imødegå de økonomiske udfordringer og samle kompetencerne har virksomheden – som tidligere omtalt i LandbrugØst – besluttet at lukke sin afdeling i Nr. Alslev fra den 1. december 2024. Herefter vil alle aktiviteter blive samlet i Søllested, hvilket ifølge ledelsesberetningen forventes at have en positiv effekt på resultatet for 2024 og fremover.

Ledelsen forventer et nulresultat eller et mindre underskud og positive resultater herefter.

- Vi er overbeviste om, at vi er godt på vej videre, og har igangsat tiltag der vil give sorte tal på bundlinjen i fremtiden. Vi tror på fremtiden, og jeg er også indstillet på at støtte finansielt, hvis det skulle vise sig at blive nødvendigt, skriver direktør Torben Kepp Jensen i en mail til Effektivt Landbrug.

I ledelsesberetningen står der endvidere, at virksomhedens pengeinstitut har tilkendegivet, at de vil opretholde uændrede trækningsretter under visse betingelser, hvilket vil give en vis økonomisk stabilitet i den kommende tid.

Læs også