1.500 ton CO2 sparet: Arla når milepæl i elektrificeringen af mejerierne
Ny højtemperatur-varmepumpe på mælkeanlæg i Svenstrup skal skære over 1.500 ton CO2 om året og baner vej for elektrificering af hele mejerisektoren.

Arla opnår teknologisk gennembrud med højtemperatur-varmepumpe, der reducerer CO2-udledninger med over 1.500 ton årligt. Foto: Arla Foods
Arla Foods har taget et markant skridt mod at gøre mejeriproduktion mere bæredygtig. For første gang har virksomheden installeret en elektrisk højtemperatur-varmepumpe på sit mælke¬pulveranlæg AKAFA i Svenstrup – et, ifølge Arla selv, teknologisk gennembrud, der gør det muligt at erstatte naturgas med vedvarende energi i en af branchens mest energi-krævende processer: spraytørring.
- Dette er en milepæl i reduktionen af udledninger fra vores forsyningskæde. Spraytørring har længe været en af de mest udfordrende processer at elektrificere, og ved at knække den udfordring tager vi et banebrydende skridt mod et mere bæredygtigt mejeri, siger Line Brandt Pedersen, direktør for bæredygtighed i forsyningskæden hos Arla Foods i en pressemeddelelse.
Den nye varmepumpe anvender CO2 som kølemiddel til både opvarmning og afkøling, hvilket gør det muligt at levere stabile temperaturer op til 120 grader Celsius – langt over, hvad konventionelle varmepumper kan præstere. Resultatet er en årlig reduktion på mere end 1.500 ton CO2.
- Denne præstation er resultatet af mange års tæt samarbejde med vores teknologipartner, før den var klar til at blive installeret i fuld skala på AKAFA. Og med de gode resultater vi ser, vil vi nu undersøge potentialet for at udrulle teknologien bredere, siger hun.
Arla har et mål om at reducere sine scope 1- og 2-udledninger med 63 procent inden 2030 og har allerede nået 37 procentpoint. Investeringer i elektrificering – som AKAFA-projektet – forventes at bidrage væsentligt til resten af målet.