Yara bygger stort og vil fordoble specialproduktion

Yara International vil fordoble produktionen af specialprodukter til afgrøder og biostimulanter, da det er et marked i hastig vækst. Det skal ske med et nyt produktionsanlæg tæt på virksomhedens eksisterende anlæg i Yorkshire i Storbritannien.

Yara International vil bygge et nyt globalt produktionsanlæg til specialprodukter til afgrøder og biostimulanser, der ifølge Yara selv er designet til at øge udbyttet og forbedre kvaliteten.

Anlægget, der skal bygges tæt på virksomhedens eksisterende anlæg i Yorkshire, Storbritannien, vil gøre det muligt for Yara at fordoble kapaciteten af dets YaraVita-produkter, når anlægget forventes at være i drift ved udgangen af 2025. Stort set hele produktionen fra fabrikken vil blive eksporteret til markeder rundt om i verden.

Anlægget bliver et af de største i verden for disse produkter, som skal bruges til at opnå fødevaresikkerhed og bekæmpe klimaændringer.

Ifølge Yara selv vil den nye fabrik gøre det muligt for Yara at øge sit fodaftryk i specialafgrødenæringsmarkedet, som er et af de hurtigst voksende markeder inden for landbrug.

Salget af YaraVita specialprodukter til afgrøder og biostimulerende midler er eksempelvis femdoblet i de sidste 20 år.

- Vores specialprodukter til afgrøder hjælper landmænd med at øge udbyttet og kvaliteten uden at øge arealanvendelsen. Det gavner ikke kun landmændene, men er også godt for planeten, siger Mónica Andrés Enríquez, Executive Vice President for Europa hos Yara International ifølge en pressemeddelelse.

- Det er ikke underligt, at dette marked vokser eksponentielt. Midt i nutidens udfordringer med fødevaresikkerhed og klimaændringer er det vigtigere end nogensinde at brødføde verden med nærende mad og samtidig beskytte planeten, tilføjer hun.

Markedet for global specialgødning forventes at vokse med en årlig vækstrate på 6,8 procent mellem 2022 og 2027, ifølge MarketsandMarkets. Den årlige vækstrate for biostimulerende midler vokser endnu hurtigere – mere end 12 procent – vurderer DunhamTrimmer med henvisning til perioden fra 2018 til 2030.

Lige så vigtigt

Ifølge Yara International er specialnæringsstoffer, der påføres bladet eller frugten, lige så vigtige for afgrødevækst og kvalitet som næringsstoffer, der påføres jorden via traditionel mineralgødning.

Biostimulerende midler til planter er ligesom at tage en vitaminpille.

- Hvis et næringsstof mangler eller er under stress, kan afgrødevækst, udbytte og kvalitet reduceres. Ernæringsprodukter til specialafgrøder supplerer traditionel mineralgødning og er afgørende for at opnå afbalanceret afgrødeernæring. Selvom de kun er nødvendige i små mængder, kan de gøre en stor forskel for landmændene og er afgørende for at sikre et lavere kulstoffodaftryk for fødevareproduktion ved at øge udbyttet pr. jordenhed, siger Rejane Souza, Senior Vice President of Global Innovation hos Yara International.

Læs også