Affaldspaller bliver til møbler

Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

Der er godt gang i den her branche. Vi har lige landet en ordre på 45 hotelværelser, hvor vi skal lave indretning. Der er rigtig stor efterspørgsel på bæredygtige produkter.

Det fortæller medejer af virksomheden Træls, Anders Koed Jensen, der gør sig i genbrug af affaldstræ til møbler og inventar.

- Vi gør rigtig meget ud af at finde noget industrielt affald, som vi så kan transformere til nye produkter.

Træls laver for eksempel bordplader af gamle pallebrædder og udnytter store, afsavede barkskaller fra eg, som er blevet til overs fra et savværk, og ellers ville blive brugt som brændsel.

- Vi har blandt andet brugt skallerne til at pakke en messestand ind, så den blev lidt mere spændende at se på end det typiske look med aluminiumsrammer.

Rådgiver også om cirkulær økonomi

Træls laver også alt muligt andet ud af genbrugstræ såsom stole, blomsterkasser og podier. Træls har også været hyret til at bygge interiør på Roskilde Festival og har haft opgaver for offentlige myndigheder.

Træls har to ansatte i værkstedet på den kommunale iværksættervirksomhed, Compas, i udkanten af Hedensted, som firmaet var med til at starte. Træls blev stiftet for fem år siden og holdt tidligere til i Spinderihallerne i Vejle.

Anders Koed Jensen er uddannet ingeniør fra Aarhus Universitet med forretningsudvikling som speciale. Sammen med sin medejer og partner, Anne Poulsen, har han flere andre små firmaer, også med rådgivning inden for cirkulær økonomi og bæredygtighed.

LAG’er styres lokalt

De lokale aktionsgrupper (LAG) er organiseret som foreninger med borgere, virksomheder, foreninger og kommuner som medlemmer, som får mulighed for at skabe udviklingen og innovation i lokalområdet.

Danmark har 26 lokale aktionsgrupper i yderkommuner og på øer, som får stillet midler til rådighed fra Erhvervsstyrelsen og EU’s landbrugsstøttemidler. De lokale aktionsgrupper bestemmer, hvad pengene skal bruges til lokalt, og hvilke projekter der skal have tilskud. Det sker inden for rammer, som Erhvervsstyrelsen udstikker i Landdistriktsprogrammet.

De lokale aktionsgrupper kan for eksempel give tilskud til at starte eller udvikle en lille virksomhed, skabe aktiviteter for turister, udvikle kultur- og fritidstilbud eller lave små naturprojekter.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Læs også