De unge fra skolen trækker køer på dyrskuet

Fodermester Magnus Bo, Gråsten Landbrugsskole, har taget initiativ til, at skolen udstiller i Aabenraa for første gang siden 2019. De unge fra skolen har påtaget sig opgaven.

Laura Brodersen skal for første gang passe og trække en ko ved dyrskuet i Aabenraa. Mikkel Aadahal glæder sig til at komme på den anden side af hegnet på dettes års dyrskue. Victor Boserup er en af de unge, som er med på landbrugsskolens dyrskuehold.

Af Karsten Himmelstrup

Når udstillerne af Holstein-køer møder på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, får de konkurrence fra en ny kant. Med på skuet er de unge fra Gråsten Landbrugsskole med i alt fem køer, og de har brugt ugerne op til skuet til at træne både i at klargøre køerne og fremvise dem i ringen.

En af dem er Laura Brodersen, som er sammen med Anja Olsen om at klargøre og trække en af køerne fra skolens kvægstald:

- Det bliver spændende og hyggeligt og giver også en godt fællesskab at komme på dyrskuet med køerne. Det er jo køerne, vi brænder for, så det er dejligt at arbejde med dem, siger Laura Brodersen.

- Jeg har kun deltaget i et dyrskue som besøgende, så det er helt nyt for mig. Vi træner en til to gange om ugen med køerne for at være klar. Der er jo meget vi skal sætte os ind i, siger hun.

- Det går fremad. Jeg synes, vores ko har fanget princippet og går fint. Men det er jo en omvæltningen for koen sådan at komme ud af sin komfortzone henne i stalden, og den har da også travlt, når vi skal tilbage igen, siger Laura Brodersen.

Også Mikkel Aadahal er med på skolens dyrskuehold:

- Vi har fået en ny fodermester i kostalden, som er opvokset med dyrskuet, og det var ham, der fik ideen til at vi skulle deltage. VI kommer i kostalden og hjælper til som en del af undervisningen, og det var i den forbindelse, jeg fik kontakt med ham,” siger Mikkel Aadahal.

Hvordan går det med at trække koen?

- Både og. Jeg skal lige lære koen og kende og ikke mindst få styringen, så det ikke er koen, som bestemmer. Jeg tror ikke det handler så meget om størrelse, men mere om teknik. Man skal vise, hvem der bestemmer, for koen vil gerne prøve en af, og så kommer det i sidste ende an på, hvem der er mest stædig, siger Mikkel Aadahal.

- Det er første gang, jeg har en ko i en grime. Jeg kommer fra et nedlagt hobbylandbrug, og min farfar havde kødkvæg, så dem er jeg vokset op med. Men dyrskue har jeg kun været med til som tilskuer, så det bliver sjovt at prøve at være på den anden side af hegnet.

- Vi har nogle gode køer her på skolen, men vi har nok ikke vinderkøerne. Jeg tror dog, vi har en god chance for at klare os godt, selv om vi ikke har stor erfaring. Helt skidt er det ikke, siger Mikkel Aadahal.

Det er fodermester Magnus Bo, Gråsten Landbrugsskole, som har taget initiativet:

- Jeg har arbejdet med dyrskue før og synes det kunne være fint, hvis der kan skabes en interesse for det blandt eleverne. Så jeg har udvalgt nogle køer, som skal afsted for første gang siden 2019, hvor skolen sidst deltog, siger Magnus Bo.

Han fortæller, at de unge samles og træner onsdag eftermiddag, når undervisningen er slut.

- De kommer fra alle tre undervisningsforløb på skolen, og flere af dem vælger at tage en ekstra træningstur i løbet af ugen. Det er fint, at de er interesserede, og jeg synes, at det går godt, siger Magnus Bo.

- Vi har sagt, at de skal være med i hele arbejdet med at komme på skue herunder klargøring af køerne, fremvisning og pasning på skuet. Det er de indstillet på, siger Magnus Bo.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Læs LandbrugSyd

Dyrskue avis: 24 sider sprængfyldt med dyrskuenyheder

Dyk ned alle vores 17 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Spiras udvider på energiområdet

Spiras er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Med unikke digitale værktøjer er Spiras blevet en stor spiller, når det gælder uafhængig rådgivning indenfor energi. Senest er endnu en energirådgiver er ansat.

Lækagesporing med lydbølger

M&T Service er blandt udstillerne ved Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Her præsenterer man en nyhed i form af en mobil lækagesporer, der kan spotte utætte vandrør via radiobølger

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Nyt foderkoncept og udvidet forretningsområde

Vestjyllands Andel er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Virksomheden lancerede tidligere på året foderkonceptet VA High Energy sikre, at malkekøerne får den nødvendige mængde energi til at producere mest muligt. Senest har man tillige overtaget hele aktieposten i Billund-virksomheden Adival

Rygsmerter fik landmand til at prøve kosttilskud

Landmand Per Sørensen, døjede i mange år med rygproblemer, men oplevede langtidseffekt af kosttilskud fra Sundhedsshoppen, der blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Bredt maskinprogram vises frem på skue

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner, samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Det Sønderjyske Fællesdyrskue samt Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Vi er i gang med at klima-omstille

Men landbruget har ikke været gode til at fortælle, hvad vi faktisk gør på ejendommene, siger ung kvægbruger fra Vojens.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 75 artikler om Dyrskuer 2024

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

- Jeg skulle satme ikke have jersey

Da Niels Bak Veje startede på landbrugsskole, var jerseykøerne ikke blandt favoritterne. Det er de blevet siden – og efter et års fravær, er de igen med på Dyrskuet Thy-Mors.

Dyrskuering tilbage på fuld kraft

Efter et 2023 med få tilmeldte kvæg er Dyrskuet Thy-Mors tilbage på vanligt niveau.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Jens Hvejsels Mindelegat

I år gik Jens Hvejsels Mindelegat til Karen og Per Rasmussen, som er to blandt flere, der har gjort en enorm indsats for, at Landbrugsmessen 2024 blev en realitet.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.