Nordsjællandsk avler udstiller zwartbles-får

De første får af zwartbles-racen kom til Danmark i 1980’erne. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet.

Tager man på Roskilde Dyrskue i år, og interesserer man sig for får, vil man blandt andet kunne se en lille gruppe moderfår af den smukke zwartbles-race fra Nejlinge Zwartbles Farm ved Helsinge, hvor dette billede er taget. Foto: Nejlinge Zwartbles Farm Nogle af Lene Baunbæks unge zwartbles-gimmere på sommergræs. Zwartbles-får er sorte med hvide blisser, hvide »sokker« og hvide halespidser. Racen stammer fra Holland. Foto: Nejlinge Zwartbles Farm

Af Erik Kjærgaard Christensen

Tager man på Roskilde Dyrskue i år, og interesserer man sig for får, vil man blandt andet kunne se en lille gruppe moderfår af den smukke zwartbles-race fra Nejlinge Zwartbles Farm ved Helsinge i Nordsjælland.

Udstilleren er Lene Baunbæk, som på sidste års dyrskue i Roskilde vandt titlen skuets bedste får med moderfåret Nejlinge Genia 262.

Lene Baunbæk har holdt får i en årrække – indtil 2012 danske såne-får. På det tidspunkt skiftede hun over til zwartbles-racen. I dag er grundstammen i hendes besætning 36 moderfår af denne race.

Oprindeligt hedefår

- Zwartbles-fåret er sort med hvide blisser, hvide »sokker« og hvide halespidser. Racen stammer fra Holland. Her blev disse får frem til 1950’erne anvendt som hedefår, som avlerne vandrede med og afsatte på lokale markeder, fortæller den nordsjællandske fåreavler.

Hun tilføjer, at zwartbles-fåret var ved at uddø i 1970’erne, hvor den hollandske bestand var helt nede på omkring 500 dyr. Racen blev reddet fra at uddø ved import af dyr fra blandt andet Storbritannien.

Samtidig krydsede man ind med det hollandske texel-kødfår og østfrisiske malkefår for at opnå krydsningsfrodighed og dermed nogle stærkere får. Det har givet zwartbles-fåret dets nuværende udseende.

500 dyr i Danmark

- De allerførste zwartbles-får kom til Danmark i 1980’erne, men der kom først for alvor gang i importen lige efter årtusindskiftet. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet, fortæller Lene Baunbæk.

Sammen med en gruppe andre danske avlere besøgte hun sidste år Holland. I den forbindelse blev der importeret fire væddere og 13 gimmere til Danmark. En af disse væddere og syv af gimmerne befinder sig i dag i hendes besætning.

34 af Lene Baunbæks moderfår har læmmet i marts-april, hvilket har resulteret i 70 lam, altså lige godt to lam pr. moderfår.

Hun sælger omkring 50 lam til slagtning om året, mens cirka 20 sælges til avl. De allerbedste avlslam beholder hun selv.

Sælger uld og skind

- Vi klipper alle dyrene i december i forbindelse med indbindingen. Ulden er nem at afsætte, fordi den er stærk og desuden flot med dens chokoladebrune farve med hvide nister. Skindene fra slagtelammene får vi garvet, hvorefter vi sælger dem, fortæller Lene Baunbæk.

Hun begyndte at udstille på Roskilde Dyrskue i 2018, og på skuet har hun opnået fine resultater med sine dyr.

- Det kan godt ærgre mig, at jeg ikke begyndte at udstille for mange år siden. Den gode stemning og kontakten med de andre udstillere og de mange besøgende har virkelig givet mig et energiløft. Jeg synes også, jeg får et fagligt udbytte ud af at være med, slutter Lene Baunbæk.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Roskilde Dyrskue

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper har Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue i denne weekend.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har pr. 1. juni ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 88 artikler om Dyrskuer 2024

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

For første gang på Hjørring Dyrskue: Udstiller racen Grævlingehoved Texel

I 2022 gik to danske fåreavlere sammen om at importere de første Texel-får af typen Grævlingehoved. En variant, som har været kendt i Irland, Holland og England, men for første gang nogensinde kan den nu opleves på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler klar til Landsskuet: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Lely Milk Trolley ruller ind på dyrskuepladsen

På Hjørring Dyrskue vil Lely Center Herrup vise deres nyeste produkt – en Lely Milk Trolley.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.