Efter milliardår: - Vi kan sælge endnu mere

Hos ejendomsmæglerkæden Landbogruppen Jysk og Syd lukkede man sidste år 155 handler, men efterspørgslen er stadig langt foran udbuddet.

Hos Landbogruppen Jysk og Syd har man meget at smile af for tiden. 2022 blev nemlig et af de bedste år i lang tid, hvis man ser på, hvor mange ejendomme og jordstykker der skiftede hænde – værdier for lidt over 1 milliard kroner. 

- Vores navn forpligter lidt i forhold til den jyske tilgang og beskedenhed. Men sagt på vestjysk, så er det gået ganske fornuftigt. 

Ordene kommer fra Jørn Lauritsen, der er direktør hos Landbogruppen Jysk og Syd, der er et af rådgivningsvirksomheden Sagros datterselskaber.

Stor efterspørgsel

Gennem 2022 har Landbogruppen jævnligt annonceret i landbrugsmedierne, for at gøre opmærksom på, at det er købers marked.

- I stedet for en opremsning og flotte billeder af en masse ejendomme til salg, har vi simpelthen annonceret med en lang række af købere samt deres ønsker til ejendomme. Man kan sige, det har været lidt den omvendte situation sidste år, siger han. 

Indtil videre ser 2023 ud til at holde sig i samme spor, for både efterspørgslen på jord og ejendomme er højere end nogensinde før.

Følger ikke det øvrige marked

Har man solgt eller købt sin private bolig i sidste halvår af 2022 eller blot fulgt med i pressen, har man sikkert oplevet eller hørt, at priserne er faldet, og antallet af købere er svundet gevaldigt. 

- Vi plejer at opleve, at vores handler følger det øvrige marked efter et ophold som dette. Lånemuligheder, inflation osv. er jo det samme for folk i byen som på landet. Men denne udvikling lader tilsyneladende vente på sig. Det er ikke noget, jeg tidligere har oplevet i mine 25 år i mæglerbranchen, siger Jørn Lauritsen.

Han begrunder den store efterspørgsel med, at der er rigtig mange forskellige aktører om ejendommene. 

- Når der er store investeringsfirmaer som melder ud, at de vil bruge ca. to milliarder på at etablere skov på ca. 10.000 ha landbrugsjord, så skal den jord jo findes og handles, siger han. 

Derudover er mange danske og udenlandske investorer interesserede i jorden, ligesom den grønne omstilling gør, at landbrugsjorden også er blevet yderst populær blandt selskaber, der opfører solcelleparker.

Og så er der rigtig mange etablerede landmænd, som vil have suppleret op med jord og ejendomme, så forsyningssikkerheden af foder og korn er i top. 

- Mit klare budskab er egentlig, at hvis man sidder med jordlodder eller ejendomme, man overvejer at sælge, så tror jeg næppe, der kommer et mere oplagt tidspunkt end netop nu, til at handle på det, slutter Jørn Lauritsen.

Læs også