Valuta: Euro og pund når laveste niveau mod dollar i over to år

Dollar er atter på vinderkurs mod euro og pund tirsdag middag. Svage økonomiske nøgletal viste mandag, at aktiviteten i industrien i eurozonen var for nedadgående for syvende måned i træk i august, og det koster dyrt for den fælles valuta, der har sat kurs mod det laveste niveau i 28 måneder.

Ud over de svage europæiske nøgletal og udsigten til en pengepolitisk lempelse fra ECB senere denne måned tynges euro ifølge Reuters også af den uafklarede politiske situation i Italien, hvor Femstjernebevægelsen forsøger at danne regering med Demokratisk Parti (PD).

Medlemmer af Femstjernebevægelsen stemmer tirsdag på, om der skal dannes en koalitionsregering.

- Hvis afstemningen lykkes, vil euro kunne styrkes noget, vurderer det japanske finanshus Mitsubishi i et notat ifølge Reuters.

Facit ved 11.30-tiden er dog, at den fælles valuta ligger svækket i bare 1,0945 dollar mod 1,0965 dollar mandag ved 17-tiden.

PRES PÅ PUND

En endnu større nedtur rammer det britiske pund, der i løbet af formiddagen tirsdag nåede det laveste niveau siden oktober 2016 i 1,1959 dollar. Selv om pundet siden har rettet sig lidt til 1,1995, er det stadigvæk en del under niveauet onsdag formiddag på 1,2060 dollar.

- Pundet sælges over en bred kam, fordi de politiske risici tvinger os til at erkende, at et brexit uden en aftale er en mulighed, siger valutastrateg Junichi Ishikawa fra IG Securities til Reuters.

Tirsdag står endnu en styrkeprøve i det britiske parlament, hvor en alliance bestående af oppositionspartier og oprørske konservative vil forsøge at spænde ben for et brexit uden en aftale.

Gruppen vil forsøge at vinde kontrol over dagsordenen ved at vedtage lovgivning, der tvinger premierminister Boris Johnson til at søge yderligere tre måneders udsættelse af brexit.

I dansk regning ligger pundet tirsdag svækket 8,1630 kr. mod 8,2005 kr. mandag eftermiddag.

Læs også