Sol over det sydfynske skue

Efter to års ufrivillig pause er Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue vendt stærkt tilbage med et succesfuldt arrangement i de højtidelige rammer. Årets traditionsrige skue havde tilmed vejret med sig i de otte timer, hvor slotspladsen blev indtaget af heste, ponyer og publikum.

Den særlige udmærkelse vandrepræmien »Følfadet« blev tildelt det islandske hingsteføl Feykir Fra Stald Nyhave, der er efter Sigurdsteinn Fra Austvadsholti. Føllet ejes af Ellen Korsgaard, Faaborg. Catharina Reventlow-Mourier og hendes to børn overrakte det af familien skænkede sølvfad, til føllet, som familien i løbet af formiddagen, havde set som deres favorit.
Titlen »Skuets bedste følhoppe« gik til den kun 4-årige miniaturehoppe, Teglmosens Bay Breeze Legarcy med det blot to måneder gamle hoppeføl, Vesterø´s Valentina, By Breeze, ved siden. Hoppe og føl er ejet af Vesterø´s Miniature v/Stine Andersen, Bogense

Mønstringskonkurrencen blev vundet af Caroline Andersen, Otterup, der fik overrakt vandrepokalen udsat af Inge Lise Ulrich af netop den tidligere formand, Inge Lise Ulrich. Vinderen modtog endvidere medalje og præmiekuvert fra Hestens Værn. Titlen »Publikums Favorit« gik til den 2 års welsh pony Little Miss Maggie, der er efter hingsten Ilar Maxwell. Hoppen ejes af Katrine Krammer, Ørbæk. Hoppen modtog endvidere ærespræmie sponsoreret af LandbrugFyn. 24 point og titlen »Best In Show« gik til fjordhesten Linkehøjs Milton, der er efter hingsten Optimist Halsnæs. Den syvårige vallak er ejet af Malene Inselmann Fredskov, Gudme. Den ærefulde titel »Bedste Horsemanship« med tilhørende præmie gik i år til Niels Peder Hansen, Søndersø. Prisen overrækkes her af Inge Lise Ulrich. Traditionen tro sørgede Niels Peder Hansen for at slæbe banen af mellem dagens opvisninger med de to fjordheste på henholdsvis 19 og 26 år, som Niels Peder Hansen ejer sammen med hans bror, Ejner Hansen. Dommerne Reno Olesen (th), Martin Block og Benny Hansen måtte lige overveje en ekstra gang, inden de sidste tre i konkurrencen »Best In Show« skulle rangeres. Friser Fyn Showgruppe gav en imponerende kvadrilleopvisning. Ekvipagerne var: Formand for Brahetrolleborgforeningen Tina Kirkegaard Eriksen på vallakken Tibbe van de Meerbos, Sophie Hoffman på Dauwe van de Schans, Louise Lindberg Mortensen på Xira Af Sortemosegaard, Birthe Mogensen på Werner, Charlotte Kaa Westerled på Luna fan de Neel og Lisbeth Mølgaard på Marquis Kibenich.

Årets program bød også på en køreopvisning i Traditionel Kørsel. Frede Svendsen deltog med sit frieserspand med hoppen Liv og vallakken Tommy. Formand for Brahetrolleborgforeningen Tina Kirkegaard Eriksen rundede årets skue af med at takke alle mange gange for en skøn dag. Det meste af dagen var der gratis kaperkørsel. Den kendte dommer, skribent og speaker Jørgen Konge sørgede for at publikum blev guidet og informeret godt om alt, hvad der foregik på opvisningsbanen i løbet af dagen. Der blev hele dagen hygget omkring udstillingshestene. Publikum havde mulighed for at nyde frokosten med udsigt til både opvisningsbane, slottet og de udstillede heste.

Himlen var blå og Brahetrolleborg Slot stod skarpt i solen, da i alt 64 heste, deres ejere, hjælpere og ikke mindst publikum indtog de smukke omgivelser lørdag den 16. juli.

- Det hele er bare gået så godt, og vejret har ikke kunnet være bedre. Det er ikke for varmt og ikke for koldt.

Det var en tydeligt glad formand for Brahetrolleborgforeningen, der sidst på dagen ved det 121. Brahetrolleborg Skue skulle i ringen for at overrække ærespræmier til de mange deltagere med heste og ponyer, der havde opnået point i den helt høje ende.

Skuets dommere havde også kun rosende ord at sige om de deltagende heste, hvoraf mange kvalificerede sig til at gå videre i konkurrencerne efter formiddagens bedømmelser.

Det gjaldt blandt andet finalen i mønstringskonkurrencen, hvor kampen om førstepladsen lå så tæt, at to finaledeltagere måtte på banen igen, inden dommerne fik fordelt første- og andenplads, der gik til henholdsvis Caroline Andersen, Otterup og Stine Andersen, Bogense, der begge konkurrerede med Miniatureheste.

Best In Show

I konkurrencen »Best In Show«, hvor der konkurreres på tværs af racer, var der i alt 10 deltagere. Her blev hestene fremvist i både skridt og trav, inden de tre dommere, Reno Olesen, Benny Hansen og Martin Bloch oprangerede med de tre bedst placerede til sidst.

Titlen »Best In Show« gik til den syvårige fjordhest Linkehøjs Milton, efter hingsten Optimist Halsnæs, der er ejet af Malene Inselmann Fredskov, Gudme. Placeret som nummer to blev den tre-årige frieserhoppe, Kornel Van Toftebro, der er ejet af Birthe Mogensen, Ringe, mens tredjepladsen gik til den ni-årige frederiksborghoppe, Homegårds Selina, der er ejet af Jens Dall Rasmussen, Gudbjerg.

- Det er eneste gode heste vi har i ringen, men det er et enigt dommerpanel, lød det endeligt fra dommer Martin Bloch, da han afsluttende knyttede en kommentar til de tre bedst placerede heste.

Martin Bloch påpegede endvidere overfor de øvrige deltagere i konkurrencen, at alle er vindere indenfor deres egen race.

Bedste Horsemanship

Den ærefulde titel »Bedste Horsemanship« gik til Ejner og Niels Peder Hansen, Søndersø, der er medlemmer af Fyens Køre Selskab og med deres fjordheste i det hele taget er en kendt familie i Fjordheste- og køresportskredse.

Det var skuets dommere, der sammen har udpeget de to brødre til den ærefulde titel.

Dommer Martin Bloch fremhævede blandt andet, at det er fjordhestene fra Ejner og Niels Peder Hansen, der år efter år har planeret og gjort banen klar flere gange om dagen på Brahetrolleborg. Også ved dette års skue stod Niels Peder Hansen for at jævne banen med de to fjordheste på henholdsvis 19 og 26 år.

Niels Peder Hansen modtog Hestens Værn plaquette, præmiekuvert, samt dokumentation på den ærefulde titel.

- Naturligvis trykt og dokumenteret på gult papir, som er Fjordhestens farve, lød det fra Martin Bloch.

Læs også