Midtjyde er stadig Danmarks bedste til udkørsel af træ

Der var stor tilslutning til konkurrencerne på Langesømessen for nylig, hvor Jakob Møllenberg fra Haderup Skovservice vandt DM i udkørsel af træ.

Førstepræmien i »Skills for Skovbrugselever« var en spritny motorsav fra Husqvarna, som vinderen, Marius Eg Larsen, løfter på billedet her. Pressefoto - Når du kommer til tårnstablingen, er taktikken at tage en dyb indånding og føre maskinen med en rolig hånd, fortalte Jakob Møllenberg (28), der for anden gang i træk vandt førstepladsen i »DM i udkørsel af træ«. Pressefoto

Der var opbakning som aldrig før til konkurrencerne »DM i udkørsel af træ« samt »Skills for Skovbrugselever« på Langesømessen på Fyn.

- Her kæmpede skovens erfarne maskinførere samt unge skovbrugselever fra Skovskolen om æren, præmierne og for deres fag, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Skoventreprenør Forening (DSF) og Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), som hvert år står for afholdelsen af de to konkurrencer, der har til formål at vise talentet og håndværket hos dem, der arbejder i skoven.

12 erfarne maskinførere konkurrerede om at blive Danmarks bedste i en Rottne udkørselsmaskine.

For andet år i træk gik førstepladsen i »DM i udkørsel af træ« til Jakob Møllenberg (28), som blev kåret ud fra en kombination af den hurtigste tid og færrest fejl.

I første gennemkørsel var han bedst med en tid på 5 minutter og 18 sekunder. I finalen gik de fire bedste videre, men Jakob Møllenberg var suverænt den hurtigste med tiden 6 minutter og 9 sekunder, hvilket han begrunder med en væsentlig pointe.

- Det lykkedes mig at holde nerverne i ro. Du kan godt have god fart på i konkurrencens første halvdel. Men når du kommer til tårnstablingen, er taktikken at tage en dyb indånding og føre maskinen med en rolig hånd, fortæller en glad Jakob Møllenberg kort forinden præmie-overrækkelsen.

Sender vigtigt signal

Til daglig fører Jakob Møllenberg skovmaskinen for Haderup Skovservice i Midtjylland.

Udover en sjov dag samt mødet med branchens kollegaer fra Fyn og Jylland, er der en særlig grund til, at Jakob deltager i Danmarksmesterskabet.

- Vi skal have flere folk ind i faget. Og det er vigtigt for mig at være med til at sende et klart signal om, at skoven kan være en virkelig spændende arbejdsplads, siger Jakob Møllenberg.

Kom for at vinde

På den anden konkurrencebane afholdt Skovskolen »Skills for Skovbrugselever«, hvor HedeDanmarks elev Marius Eg Larsen (19 år) vandt over konkurrencens nummer to, Asbjørn Dich med blot et sekund. Men Marius kom ikke sovende til sejren:

- Jeg satte mig op til at vinde. Jeg har øvet opgaverne igennem flere gange, og især har jeg øvet mig på Skovskolens værksted i disciplinen med at vende sværdet på saven, fortæller skovbrugseleven.

God opbakning

Siden DM&E og Skovskolen første gang lancerede konkurrencen, er kendskabet og opbakningen til at deltage vokset markant, og det vækker stor glæde hos arrangørerne.

- Vi ved, at de unge mennesker har haft det sjovt med at være med. Og det spredes for alvor nu, og i år har vi det højeste antal deltagere i konkurrencen med hele 13 deltagere. Og det er netop den dominoeffekt, vi gerne ser sprede sig til hele faget, så der fremadrettet er flere, der har lyst til at søge ind i branchen, siger Claus Clemmensen, chefkonsulent i DM&E’s sektion for skov, vand og naturpleje.

Læs også