Landmænd med PFAS-arealer foreslår: Giv os lov til at bruge brakarealer til vores dyr

Mange landmænd med PFAS-forurenede arealer kommer til at mangle både areal og foder til deres dyr, hvis de tager imod Naturstyrelsens tilbud om at fritage dem for forpagtningskontrakter langs kysterne. Giv os dispensation til at bruge brakarealer til dyrene, foreslår midt- og vestjyske landboforeninger.

Det er ikke nok, at Naturstyrelsen tilbyder landmænd fritagelse for forpagtningskontrakterne på PFAS-forurenede arealer langs kysterne, for det efterlader en stor mangel på areal til græsningssæsonen.

Sådan lyder det i et bekymret opråb fra sammenslutningen af landboforeningerne i Midt- og Vestjylland, Landbrug & Fødevarer Midtvest.

- Lige nu bliver landmanden taget som gidsel i et politisk spil, hvor mange skal braklægge fire procent af deres jord for at skabe biodiversitet, imens de mangler areal og foder til deres dyr på grund af PFAS-forurening, konstaterer Søren Christensen, der er formand for landboforeningen Vestjysk og økologisk kvægproducent.

Beder om dispensation

Også formanden for Fjordland, Leif Gravesen, er bekymret. Han tvivler på, at det er forsvarligt at sætte dyr på arealerne ved kysterne med den viden om de PFAS-forurenede arealer, man har nu.

- Der er landmænd, der står med flere end 100 dyr, som de ikke ved, hvad de skal gøre ved om ganske få uger, så det er nødt til at gå stærkt med at finde en løsning, understreger Leif Gravesen.

Derfor håber han, at de berørte landmænd kan få lov at sætte nogle dyr ud på brakarealerne eller slå nogle sletgræs af dem, indtil man finder en mere langsigtet løsning på problemet.

- Vi ved godt, at vi bliver klogere på PFAS hver eneste dag, og at der bliver arbejdet på nogle modeller i styrelserne, der skal klargøre, hvordan man kan tilgå de forurenede arealer. Men det går ikke hurtigt nok, for vi står altså overfor en stram deadline, og lige nu ligger hele risikoen hos landmanden, siger Leif Gravensen og uddyber:

- Hvis han i mangel af andre muligheder laver en vurdering om at udsætte sine dyr på arealerne her til april, og det viser sig at være en forkert vurdering, så er det ham, der står med håret i postkassen og PFAS-forurenede dyr.

For højt PFAS-indhold

Søren Christensen er enig.

- Det er for nemt for Naturstyrelsen, at de bare fraskriver sig ansvaret, fritstiller landmændene fra kontrakterne, og så står vi med hele risikoen selv.

Og risikoen er til at tage at føle på. En ny stikprøveundersøgelse udført for Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen har nemlig vist, at der på 60 af de 67 undersøgte arealer langs de jyske og sjællandske kyster er et højere indhold af PFAS i græsset, end Fødevarestyrelsens indikatorværdier tillader i græs til foder.

Læs også