- Vores mål er at give jerseytyrekalvene et liv før døden, i stedet for, som det ofte sker nu, at de aflives umiddelbart efter fødslen. Sådan lyder det fra Hanne Topp, formand for Familieudvalget i DLS.
I samarbejde med blandt andre CELF, konsulent Else Nørgaard i Landbrug & Fødevarer, samt en lokal fødevaremand Povl Lønberg, er Familieudvalget i gang med at søsætte et projekt, der skal profilere jerseytyrekalvekød.
Det sker med baggrund i, at der hvert år aflives et stort antal tyrekalve umiddelbart efter fødslen. En opgørelse viser, at der blev aflivet 31.413 i 2013 og 23.498 i 2017, mens der i de første seks måneder af 2018 er aflivet 10.817.
 

Påvirker nattesøvnen

Hanne Topps synspunkt støttes af Anders Kappel, Kaplevgård ved Horreby på Falster, der som langt de fleste mælkeproducenter hader, når han eller en af hans medarbejdere skal give en nyfødt jerseytyrekalv boltpistolen for panden.
- Jeg går en runde i stalden hver aften inden sengetid, og med så mange årskøer som vi har, får vi, også selv om vi anvender kønssorteret sæd til cirka 70 procent af køerne, hvert år mange tyrekalve. Og jeg må indrømme, at jeg ikke sover så godt, når jeg ved hvilken opgave, der eventuelt venter mig eller en af mine ansatte, den følgende morgen, når en ko er i gang med at kælve på min aftenrunde.
- Selv om jeg har haft mælkeproduktion i 12 år, vænner jeg mig aldrig til, at jeg eller en af mine ansatte skal aflive en nyfødt kalv. Det er meningsløst i min verden, og jeg vil meget gerne undgå det.
 

Få kroner kan ændre det

Med en merbetaling på blot få kroner til producenten pr. kilo kan Anders Kappel slippe for at bruge boltpistolen.
- Det vil derfor glæde mig oprigtigt, hvis der igen kan komme gang i et projekt, hvor godt dansk jerseykalvekød omsættes til gavn og glæde for forbrugeren, og så køerne ikke forgæves, når det gælder at sætte en kalv i verden, går drægtige i 280 dage.
- Får jeg en mindre merpris, få kroner mere pr. kilo jeg leverer til slagtning, og under de forhold jeg har aktuelt her på gården, kan forbrugeren få præcis det produkt, han eller hun ønsker.

Læs mere i LandbrugØst i uge 39 – torsdag den 20. september.
 
Kvæg