bannerPos

Hvis vi tolererer dette bliver vi de næste

AF: DEBATINDLÆG

16-10-2020 10:07
Regeringen »pelser« hele minkbranchen uden at betale fuld erstatning. Branchen har krav på fuld erstatning, og regeringen skal respektere den private ejendomsret.

Af Jens Peter Aggesen, formand, Agerskovgruppen, Storegade 42, Sommersted

Knapt 100 danske minkfarme er smittet med coronavirus og skal nu have samtlige mink aflivet efter påbud fra regeringen den 1. oktober.
Og ikke nok med det – minkfarme i en radius på 7,8 kilometer fra de smittede farme skal ligeledes have deres mink aflivet.

Agerskovgruppen tager skarp afstand fra regeringens igangværende »pelsning« af minkbranchen. Regeringens håndtering lader antyde, at formålet ikke er at løse en epidemi, men derimod at aflive en hel branche.

Afviklingen af den ene minkbesætning efter den anden sker mod en erstatning, som kun knytter sig mod besætning og drift. Men når først branchens dyr er væk, kan hverken Kopenhagen Fur eller deres andelshavere klare sig. Da er branchen væk. Uden fuld erstatning og således uden kapitalgrundlag eller avlsdyr til at komme igen.

Hvad skal minkavlerne gøre af deres bure og deres farme? Minkfarmene bliver værdiløse, og det vil ikke være muligt at starte en bedrift dér igen. I mange tilfælde vil det koste en enkelt minkavler 5-10 millioner kr. i mistet inventar.

Fuld erstatning

Agerskovgruppen insisterer på, at hvis regeringen vil »pelse« en hel branche, skal branchen have fuld erstatning, akkurat som det står i grundloven. Vil man af med hele branchen på et afstandskrav på 7,8 kilometer, så må man betale for, at hele branchen ophører.

Vi kan ikke leve med, at produktions-Danmark skal gå på kompromis her. For hvem bliver de næste? Vil de også aflive hele svinebranchen og fjerkræbranchen uden at betale fuld erstatning, hvis der kommer andre sygdomme til landet? Vi må insistere på, at fuld erstatning jævnfør grundlovens § 73 er fuld erstatning.

Skjult dagsorden

Myndighederne farer frem med usaglige påstande og fremmer således en helt anden skjult dagsorden – nemlig afvikling af en hel branche under dække af corona-forskrækkelse og i folkesundhedens hellige navn. Det er magtmisbrug, så det driver!

I disse dage kan man i de store aviser læse om de chokerende metoder, der anvendes af myndighederne. De 38 minkfarme i Nordjylland, hvor masseaflivning af mink er igangsat, kan berette om, hvordan Fødevarestyrelsen på højst kritisabel vis sender 50 mand, der tiltvinger sig adgang til farmene uden forudgående kontakt af styrelsen som lovet.

Det er da godt, chefredaktørerne for de store aviser kan tale landmandens sag.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Aflivning blev afblæst

Frank Andersen, Hjørring, fik som den første fritestet sin minkfarm for corona, men har alligevel levet i uvished om fremtiden for sine dyr. Mandag blev den varslede aflivning af besætningen afblæst, og avleren håber nu på at få lov til at pelse og føre avlsdyr videre til næste sæson.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.
Side 1 af 1955 (39089 artikler)Prev1234567195319541955Next