Hvis vi tolererer dette bliver vi de næste

Regeringen »pelser« hele minkbranchen uden at betale fuld erstatning. Branchen har krav på fuld erstatning, og regeringen skal respektere den private ejendomsret.

Af Jens Peter Aggesen, formand, Agerskovgruppen, Storegade 42, Sommersted

Knapt 100 danske minkfarme er smittet med coronavirus og skal nu have samtlige mink aflivet efter påbud fra regeringen den 1. oktober.
Og ikke nok med det – minkfarme i en radius på 7,8 kilometer fra de smittede farme skal ligeledes have deres mink aflivet.

Agerskovgruppen tager skarp afstand fra regeringens igangværende »pelsning« af minkbranchen. Regeringens håndtering lader antyde, at formålet ikke er at løse en epidemi, men derimod at aflive en hel branche.

Afviklingen af den ene minkbesætning efter den anden sker mod en erstatning, som kun knytter sig mod besætning og drift. Men når først branchens dyr er væk, kan hverken Kopenhagen Fur eller deres andelshavere klare sig. Da er branchen væk. Uden fuld erstatning og således uden kapitalgrundlag eller avlsdyr til at komme igen.

Hvad skal minkavlerne gøre af deres bure og deres farme? Minkfarmene bliver værdiløse, og det vil ikke være muligt at starte en bedrift dér igen. I mange tilfælde vil det koste en enkelt minkavler 5-10 millioner kr. i mistet inventar.

Fuld erstatning

Agerskovgruppen insisterer på, at hvis regeringen vil »pelse« en hel branche, skal branchen have fuld erstatning, akkurat som det står i grundloven. Vil man af med hele branchen på et afstandskrav på 7,8 kilometer, så må man betale for, at hele branchen ophører.

Vi kan ikke leve med, at produktions-Danmark skal gå på kompromis her. For hvem bliver de næste? Vil de også aflive hele svinebranchen og fjerkræbranchen uden at betale fuld erstatning, hvis der kommer andre sygdomme til landet? Vi må insistere på, at fuld erstatning jævnfør grundlovens § 73 er fuld erstatning.

Skjult dagsorden

Myndighederne farer frem med usaglige påstande og fremmer således en helt anden skjult dagsorden – nemlig afvikling af en hel branche under dække af corona-forskrækkelse og i folkesundhedens hellige navn. Det er magtmisbrug, så det driver!

I disse dage kan man i de store aviser læse om de chokerende metoder, der anvendes af myndighederne. De 38 minkfarme i Nordjylland, hvor masseaflivning af mink er igangsat, kan berette om, hvordan Fødevarestyrelsen på højst kritisabel vis sender 50 mand, der tiltvinger sig adgang til farmene uden forudgående kontakt af styrelsen som lovet.

Det er da godt, chefredaktørerne for de store aviser kan tale landmandens sag.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også