Mælkeprisen er uændret fra februar 2022

Arlas acontopris for både konventionel og økologisk mælk er uændret fra 1. februar 2022. Råvarepriserne på ost og pulver i Europa fortsatte den stærke udvikling i december, mens smør stabiliserede sig.

Arlas acontopris for mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, ligger uændret på 313,4 DKK øre/kg. for konventionel mælk og 373,4 DKK øre/kg. for økologisk mælk.

Ifølge Arla er den europæiske mælkeproduktion stadig udfordret af de højere omkostninger på gårdniveau og er fortsat i et negativt område.

Indvejet mælk i november forventes at ende med at være minus 1 procent for de såkaldte EU28-lande. Bortset fra Irland, Italien og de baltiske lande har alle større produktionsområder i øjeblikket negative vækstrater. Det samme billede ser vi også i andre store produktionsområder rundt om på kloden. Sydamerika er indtil videre det eneste større produktionsområde med en kontinuerlig vækst.

Stabile ostemarkeder

De europæiske ostemarkeder er stadig stabile med fortsat sund efterspørgsel. Handelsvolumenerne er i stigning. De primære prisstigninger ses nu på Mozzarella, da EU's efterspørgsel er steget, delvist forårsaget af højere eksportefterspørgsel, hvilket reducerer udbuddet i EU. Den tidligere prisforskel på Mozzarella og andre oste er ved at udviskes i EU. Asien køber nu ost på europæisk prisniveau. 

Priserne på sødmælkspulver har udviklet sig i to forskellige retninger: For EU steg priserne yderligere i december, mens de overraskende faldt i New Zealand i ugerne før jul. På grund af dette er der en kæmpe prisforskel på cirka 1000 USD/MT mellem de to steder, hvilket har været uset siden EU CAP-reformen tilbage i 2007.

Skummetmælkspulver steg også yderligere i løbet af december. Fat Filled følger den samme tendens, men ikke lige så hurtigt.

Der rapporteres om større tilgængelighed af fløde, især fra det østlige EU, og dette har også påvirket smørpriserne. Den forbedrede tilgængelighed af fløde har også givet en vis lettelse for det vestlige EU-marked. 
 

 

Læs også