Helmut Claas er død

Den legendariske leder af Claas-koncernen, Helmut Claas, døde i tirsdags.

Den mangeårige administrerende direktør for Claas-koncernen, bestyrelsesformand Helmut Claas, døde tirsdag i en alder af 94 år.

Han blev født i Harsewinkel i 1926, hvor hans forældre, August og Paula Claas, havde et mindre landbrugsmaskinfirma.

Da han var færdig med sin gymnasieuddannelse, uddannede Helmut Claas sig til maskiningeniør, og i 1958 kom han hjem til forældrenes familievirksomhed i Harsewinkel. Her fik han ansvaret for at etablere og grundlægge et Claas-salgsselskab i Frankrig.

I 1962 blev han udnævnt til administrerende direktør for Claas-koncernen, og da virksomheden blev omorganiseret i 1978, blev Helmut Claas partner i Claas-koncernen. I 1996 blev koncernen omdannet til et aktieselskab, og på det tidspunkt skiftede han rollen som administererende direktør ud med posten som bestyrelsesformand for ejerkredsen i Claas-koncernen.

Fremsynet

- Hans fokus var altid på at udvikle banebrydende produkter som for eksempel Lexion-mejetærskerne, der blev lanceret i 1995 i Tyskland og året efter lanceret i hele verden, siger adm. direktør, Jens Skifter, Danish Agro Machinery Holding A/S, som er importør af Claas-maskinerne i Skandinavien, og som har haft et tæt samarbejde med Helmut Claas i mange år.

- Helmut Claas var pioner og altid tæt på landmændenes behov for maskiner. Han var visionær og med til at industrialisere og mekanisere landbrugsproduktionen i hele i Europa sammen med landmændene, fortæller Jens Skifter.

- Han var også foregangsmand på udviklingen af Jaguar-finsnitterne, der i dag har en markedsandel på 50 procent i verden, og efter købet af Renault-traktorfabrikken i Frankrig i 2003 var hans pionerånd også med til at udvikle Xerion-traktorer, forklarer han.

Familieselskab

Helmut Claas var også landmand. Han drev en gård sammen med sin kone, Erika, i Storbritannien, og han var glad for at holde kontakten med landmændene i området og tog sig meget af gården selv. Han var også en ivrig jæger.

Han havde forberedt generationsskifte i familieselskabet i lang tid. Hans datter Cathrina Claas-Mühlhäuser er i dag formand for aktionærudvalget, som kontrollerer beslutningerne i Claas-koncernen.

per@effektivtlandbrug.dk
Mobil 20 25 10 37

 

Læs også