Nye funktioner i Valtra Guide

Valtra Guide-systemet, som efterhånden findes i de fleste Valtra-traktorer, har fået flere nye funktioner, der gør arbejdet i marken mere enkelt, nøjagtigt og effektivt. Bent Henneberg, som er salgs- og produktspecialist hos Valtra, fremhæver især to nye funktioner i Valtra Guide, som han er overbevist om vil skabe stor værdi i marken.

Valtra Zone Control er særligt fordelagtig, fordi uanset, hvordan man kører i marken, sikrer Zone Control, at tildelingen justeres præcist, hvor der er behov for det. Tidligere skulle halvdelen af redskabet være i en ny zone, før tildelingen blev ændret. Nu kan det ske pr. række, dyse eller sektion, hvis redskabet understøtter dette.

Valtra Guide er et teknologisk redskab i traktoren, der ved hjælp af GPS kan optimere dit arbejde i marken, så det bliver mere præcist. Der er mange fordele ved at anvende Valtra Guide, da man i højere grad kan udnytte og maksimere det dyrkede område. Valtra Guide-platformen har nu introduceret en række nye funktioner, herunder to nye vendemønstre samt den helt nye Valtra Zone Control.

En af nyhederne i Valtra Guide er, at der er blevet tilføjet yderligere to typer vendemønstre til Valtra SmartTurn-funktionen. Valtra har siden 2021 haft to vendemønstre tilgængelige: Valtra U-Turn og Part Field Mode. Begge vendemønstre vender på forageren i et U, men med de to nye mønstre, som går under navnene Y- og K-Turn, er det nu muligt at få traktoren til at bakke, når der vendes på forageren. Salgs- og produktspecialist Bent Henneberg ser flere fordele ved de to nye vendemønstre.

- De to nye vendemønstre kræver meget mindre plads på forageren. Med U-Turn og Part Field Mode vender man i en bue på forageren og kører ned i marken igen, men med de nye vendemønstre, Y-Turn og K-Turn, som giver mulighed for at bakke, kræver det meget mindre plads, og vi kan derfor i højere grad udnytte marken, forklarer Bent Henneberg fra Valtra Danmark.

Forskellen på de to nye vendemønstre er det mønster, der bakkes i. Det, der er afgørende for, om man skal vælge det ene eller det andet vendemønster, er hvilket liftophængt redskab man har på traktoren.

SmartTurn gør næsten arbejdet selv

- Det er redskabet og pladsen på forageren, der bestemmer, hvilket vendemønster man vælger. Har man et mindre redskab, der hænger tæt på traktoren, skal man vælge K-Turn. K-Turn kræver også mindre plads på forageren end Y-Turn. Y-Turn anvendes ved liftophængte redskaber, der kræver mere plads, og som hænger længere bag på traktoren, som for eksempel en plov. Y-Turn sikrer også, at man vil køre helt lige for det næste spor, hvilket er essentielt ved pløjning, påpeger Bent Henneberg.

Fordelene ved at anvende SmartTurn i Valtra Guide er, at traktoren stort set klarer alt arbejdet selv, og man sikrer samtidig, at man følger de samme kørespor og vendemønstre hver gang.

- Med SmartTurn er man garanteret, at traktoren holder sig på køresporene. Traktoren udfører selv sekvensen, og hæver og sænker redskabet ensartet hver gang. Det giver frihed til traktorføreren, men det skaber også et perfekt resultat i marken, uddyber Bent Henneberg.

Har man allerede SmartTurn i sin Valtra Guide, er de to nye vendemønstre allerede tilgængelige i opdateringen.

Valtra Zone Control styrer tildelingen

Ud over de nye vendemønstre har Valtra introduceret Valtra Zone Control, som er en ny funktion i Valtra Guide. Valtra Zone Control gør det muligt at justere tildelingen på tværs af redskabet.

- De senere år er der kommet øget fokus på at graduere gødning, udsæd og kemi i marken, derfor er vi også meget glade for, at vi nu har introduceret Valtra Zone Control i Valtra Guide, pointerer han og fortsætter:

- Valtra Zone Control er særligt fordelagtigt, fordi uanset, hvordan man kører i marken, sikrer Zone Control, at tildelingen justeres præcist, hvor der er behov for det. Tidligere skulle halvdelen af redskabet være i en ny zone, før tildelingen blev ændret. Nu kan det ske pr. række, dyse eller sektion, hvis redskabet understøtter dette, hvilket betyder, at vi kan tildelingsjustere meget mere præcist, forklarer han.

Ingen ekstra indsats

At tage Valtra Zone Control i brug i Valtra Guide kræver ingen ekstra indsats. Har man tidligere arbejdet med gradueret tildeling via Valtra Guide-systemet, vil en opdatering gøre Zone Control tilgængelig. Det eneste krav er dog, at man har de rette redskaber.

- Man behøver ikke at ændre noget i sine tildelingskort, men det forudsætter selvfølgelig, at man har redskaber, der er kompatible med funktionen, og som er tilsluttet via Isobus. Derefter er det bare at komme i gang, for der er store fordele ved at tildelingsjustere på sektionsniveau, slutter Bent Henneberg fra Valtra Danmark.

Læs mere om Traktorer og maskiner

I ugens tema sætter Effektivt Landbrug fokus på traktorer, udstyr og gødningsspredere. Dyk ned i teknologiens verden, fra jordbearbejdning til høst, og opdag de nyeste trends inden for landbrugsmaskineri.

Læs mere her

Læs også