Kloakmessen er ikke til at komme udenom

Kloakmestre og entreprenører fra hele landet rykker en dag ud af kalenderen og drager til Fredericia, når Kloakmessen 2024 byder indenfor den 25.-26. januar.

Fag- og indkøbsmessen foregår hvert andet år, og den er for langt de fleste et must i en branche, der har rygende travlt.

- Vi har alle set billederne fra et drivvådt 2023, der har givet ekstra opgaver til de allerede godt fyldte ordrebøger. Derfor prioriterer kloakmestrene messen højt, for her kan de opleve de nyeste maskiner og det smarteste udstyr, som måske kan lette og effektivisere deres arbejde, fortæller messechef Lars Søndergaard på messens hjemmeside.

I år vil man, som noget nyt, kunne opleve et demonstrationsområde for elmateriel, som for alvor har gjort sit indtog i branchen og medvirker til at styrke både den grønne profil og arbejdsmiljøet ved at reducere støj og dampe.

Som altid danner Kloakmessen også rammen om det prestigefulde DM i Kloakarbejde. Midt i messeområdet knokler modige elever samt rørlæggere/mestre med udfordrende opgaver i hver deres »sandkasse«, mens publikum kan følge med fra sidelinjen.

Efter torsdagens indledende runde går 10 finalister videre til fredagens finale, og vinderne i de to kategorier kåres ved 12.30-tiden og begaves med DM-titel og flotte præmier fra de mange sponsorer.

Nedtællingen er startet

Blandt de udstillere, der glæder sig til at byde de besøgende fagfolk velkommen, er AL-Lift A/S fra Lemvig, som er førende specialister i løftegrej.

- Kloakmessen er blandt vores absolut bedste messer. Vi får en masse nye leads, vi kan arbejde med i foråret, og der bliver såmænd også handlet; sidste gang blev der trukket afsted med hovedparten af det grej, vi havde med, så vi kunne næsten melde udsolgt.

- I år har vi valgt at udvide standen, så vi kan invitere endnu flere kunder ind til en snak, samtidig med at de kan se og prøve vores materiel, fortæller salgschef Michael Frederickson på messens hjemmeside. Han varsler »grønne» nyheder. Alle virksomhedens maskiner kan nemlig nu leveres med en 100 procent grøn drivlinje.

Også hos C-TV Technology A/S, en af Nordens førende importører og forhandlere af professionelt kloakudstyr, ser de frem til de to messedage i Fredericia.

- Jeg tror, vi har deltaget på alle messerne, for det er den helt rigtige målgruppe, der besøger Kloakmessen. Ofte er det mester selv, der er med rundt, og han kan hurtigt sige ja eller nej til køb og vurdere, hvad der er interessant, og hvad der ikke er, konstaterer kommerciel manager Michael Skovhus.

Han tilføjer, at Aalborg-virksomheden har masser af spændende grej med, herunder nye og forbedrede kameratyper til kloakinspektion.

»Afløbsdronningen« og andre fagfolk indtager scenen

Stærke branchenavne står klar, når Kloakmessen i Fredericia som noget nyt kan præsentere et fagligt sceneprogram.

De besøgende kan blandt andet glæde sig til at opleve Inge Faldager, som fortæller om den nye bog »Afløbsdronningen« om hende og hendes karriere. Inge Faldager har i mere end 40 år undervist kloakmestre på Teknologisk og været med til at lave regler og cirkulærer på afløbsområdet.

GeoTeam viser deres løsning, hvor de har samlet hard- og software i ét, så man på stedet kan søge efter ledningsoplysninger og se data på sin smartphone med såkaldt Augmented Reality, hvorved man kan »se« ledningerne, før man graver.

Carina Saxtorph fra Styrelsen for Dataforsyning fortæller om de nye krav til ledningsejerne og om de nye krav til oplysninger om ledningernes placering.

Bæredygtighed/ESG er også et aktuelt tema for branchen. Gitte Futtrup og Chris Lynggaard fra Ahlsell fortæller, hvordan man i en tid med mere og mere ekstreme vejrforhold kan tage ansvar for eget klimaaftryk og arbejde med grøn omstilling.

Virksomhedsrådgiver Jens Guld fra DM&E er på samme bane, når han oplyser om, hvordan ESG kan påvirke forretningen, og hvordan værktøjet ESG+ kan fremme bæredygtigheden.

Desuden kan de besøgende også høre om DM&E's nye entreprenøruddannelse, som starter i maj, om fremtidens uddannelses- og efteruddannelsesmuligheder i branchen samt om den nye kloakeftersynsordning, som Byggeriets Kvalitetskontrol fortæller mere om.

Læs også