Fra sølvbryllup til jubilæum i nordsjællandsk maskinforretning

Gennem 25 år udgjorde Kurt Madsen og Flemming Skøtt et stærkt makkerskab i Helsinge Maskinforretning, som med yngre kræfter på topposterne nu kan fejre 60-års jubilæum.

Både Kurt Madsen (til venstre) og Flemming Skøtt har været med en stor del af maskinforretningens 60-årige historie, og de studerer her nogle af de gamle artikler og billeder. Foto: Jesper Hallgren Kurt Madsen og Flemming Skøtt (forrest henholdsvis til venstre og højre) har overladt styringen af Helsinge Maskinforretning til Bo Høst (bagerst) og Brian Skøtt, der ganske symbolsk har taget plads i førerhuset i Massey Ferguson-traktoren. Foto: Jesper Hallgren Fra grundlæggelsen i 1964 og frem til 1987 havde maskinforretningen base i denne ejendom på Frederiksborgvej i Helsinge. Arkivfoto fra Helsinge Maskinforretning Helsinge Maskinforretning har udvidet flere gange, blandt andet med denne udstillingshal, og maskinforretningens bygninger er nu i alt på over 4.000 kvadratmeter. Foto: Jesper Hallgren

Torsdag den 1. februar er det 60 år siden, at Harry Munkshøj og John Thingmann grundlagde Helsinge Maskinforretning, som med indgangen til februar altså nu kan fejre 60 års-jubilæum.

Den store dag bliver på dagen markeret med en jubilæumsreception i den nordsjællandske maskinforretning, der for fire måneder siden foretog et generationsskifte, der medførte udskiftning på topposterne.

Brian Skøtt har således overtaget posten som administrerende direktør efter sin far, Flemming Skøtt, mens Bo Høst samtidig er ny direktør efter Kurt Madsen.

De fire har dog stadig alle aktier i virksomheden, hvor der »kun« er ændret i andelen af ejerskabet. Brian Skøtt og Bo Høst, der i 2015 kom med i ejerkredsen med hver 10 procent, har nu hver 40 procent, mens Flemming Skøtt og Kurt Madsen omvendt er gået den modsatte vej – fra 40 procent til 10 procent.

Glidende overgang

- Vi har valgt en glidende overgang, hvor Kurt og min far i et stykke tid fortsætter på nedsat tid i virksomheden, så Bo og jeg kan trække på deres viden lidt endnu, lød forklaringen fra Brian Skøtt, da han tilbage i oktober tiltrådte som administrerende direktør.

- Både Flemming og jeg arbejder nu på halv tid, og det bliver vi indtil videre ved med, fortæller Kurt Madsen, der stort set har været med siden firmaets stiftelse tilbage i 1964. Han kom således i lære på lageret i 1966.

Dengang lå Helsinge Maskinforretning på Frederiksborgvej og havde 10 medarbejdere. 10 år senere var der dobbelt så mange medarbejdere og i takt med, at maskinerne blev større og større og antallet af medarbejdere også voksede, blev pladsen for trang.

Det medførte planer om at flytte til større og bedre rammer, men flytteplanerne blev dog udsat i flere år, da krise i blandt andet husbyggeriet havde store konsekvenser for virksomheden.

Flytteplaner lagt på is

- Vi solgte især mange rendegravere til byggeri i 1970’erne, men det satte krisen en stopper for. Jeg kan huske, at vi solgte 18-19 rendegravere i 1979 og kun én i 1980. Og den ene var rent faktisk også blevet solgt i ’79, fortæller Kurt Madsen og tilføjer:

- Det var selvfølgelig noget, der ramte os voldsomt, og derfor blev vores flytteplaner lagt på is, så det var først i 1987, at vi endelig fik de rammer, vi havde brug for.

Helsinge Maskinforretnings nye hjemmebane blev på adressen Tofte Industri 22 i den nordvestlige del af byen, hvor firmaet – med nu 30 medarbejdere – fortsat har sin faste base.

Her har det også været muligt at forbedre rammerne løbende, blandt andet med en stor udstillingshal i 2010, og maskinforretningens bygninger er i dag sammenlagt på over 4.000 kvadratmeter.

Ægteskab med op- og nedture

Nogle år inden, firmaet rykkede teltpælene op på Frederiksborgvej, var Kurt Madsen i 1984 tiltrådt som direktør, og gennem 25 år skete det i et stærkt makkerskab med Flemming Skøtt, som 13 år efter sin ansættelse blev direktør i 1998.

- Der er virkelig sket noget i den periode, og det har været utrolig spændende, påpeger 71-årige Flemming Skøtt, der i tidernes morgen blev udlært reservedelsekspedient hos Ford-forhandler A. Hvam i Helsinge og siden fik arbejde i Motorcenteret, inden han kom til Helsinge Maskinforretning i 1985.

- Det har næsten været som et ægteskab med op- og nedture, lyder det samstemmende fra direktørparret gennem 25 år, der sluttede epoken med »sølvbryllup« i 2023, hvor det var tid til at overlade tøjlerne til et nyt og yngre makkerpar.

Forskellige kompetencer

Det er nu 49-årige Bo Høst og Brian Skøtt på 37 år, der står i spidsen, og de har begge stort kendskab til maskinforretningen.

Bo Høst blev tilbage i 1994 udlært mekaniker på firmaets værksted, og efter en periode som Case IH-sælger hos en konkurrent kom han i 2008 »hjem« til Helsinge Maskinforretning.

Brian Skøtt er qua sin fars mangeårige virke »opvokset« i firmaet. Han indledte dog sin erhvervskarriere med 12 år hos Toyota, inden han i 2015 tiltrådte som værkfører i den nordsjællandske maskinforretning.

Den nye direktørduo ser sig selv som »et stærkt makkerpar, der klæder hinanden godt på«. De har forskellige kompetencer og supplerer på den måde hinanden rigtig godt – og ser optimistisk på fremtiden.

Fortrøstningsfuld duo

- Det er altid svært at spå om fremtiden, men det handler om, at vi hele tiden udvikler os, og vi fortsætter med at optimere driften og formår at udnytte de potentialer, vi kan se inden for blandt andet den grønne omstilling, fortæller Brian Skøtt og kigger på sin direktørkollega, som tilføjer:

- Vi er i hvert fald fortrøstningsfulde. Vi har dygtige og engagerede medarbejdere, vi har gode faciliteter, og vi har mange trofaste kunder, som vi altid er klar til at servicere, siger Bo Høst.

- Tidligere var der op mod 10 maskinforretninger i Nordsjælland, men vi er ikke længere så mange tilbage, der servicerer landbruget, lyder det afslutningsvis fra Bo Høst, som oplyser, at landbrugets andel i firmaet i dag udgør cirka 50 procent.

60 år med Massey Ferguson

Helsinge Maskinforretning har i samtlige 60 år, virksomheden har eksisteret, været forhandler af Massey Ferguson, og det er med både traktorer, mejetærskere og pressere.

Talrige andre mærker er dog også repræsenteret i Helsinge Maskinforretning, der er MI-forhandler af landbrugsmaskiner fra blandt andet Kuhn og Rauch, og endvidere står som forhandler af blandt andet Egholm og Giant, ligesom firmaet også har danske mærker som Bogballe og Hardi på programmet.

Udover landbrugsmaskiner sælger Helsinge Maskinforretning også entreprenør- og skovbrugsmaskiner og maskiner til have/park-segmentet.

På værkstedet findes moderne værktøj og det nødvendige hjælpeudstyr, der er grundlaget for værkstedsarbejde på højeste kvalitetsniveau, og med otte servicevogne er firmaet altid klar til at rykke ud, når der akut er brug for hjælp.

Reservedelslageret er veludstyret med et lager på over 25.000 forskellige reservedele, og ekspedienterne finder hurtigt det, der er brug for, ligesom Helsinge Maskinforretning også råder over en specialbutik, der er værd at besøge.

/ jhal

Markering af jubilæet

Torsdag den 1. februar markerer Helsinge Maskinforretning 60-års jubilæet med en jubilæumsreception fra klokken 11 til 15.

Her er forretningsforbindelser, kunder og venner inviteret til en hyggelig dag i den nordsjællandske maskinforretning.

Kurt Madsen, Flemming Skøtt, Bo Høst og Brian Skøtt vil naturligvis alle være til stede til jubilæumsreceptionen, hvor forretningen i dagens anledning vil byde på lidt godt til maven.

/ jhal

Læs også