Billedet af 50 års fremskridt

Søren Bertelsen har fulgt landbrugsmaskinernes udvikling på tætteste hold, især Massey Ferguson, gennem sin mangeårige ansættelse hos Heden Maskinforretning.

På torsdag har Søren Bækby Bertelsen 50-års jubilæum hos Heden Maskinforretning. Billedet anskueliggør udviklingen indenfor Massey Ferguson, som han har beskæftiget sig med gennem alle årene. Mejetærskerne er en 5 fods fra dengang og den 40 fods Ideal er anno 2021. Foto: Heden Maskinforretning 

På torsdag har Søren Bækby Bertelsen 50-års jubilæum hos Heden Maskinforretning. Billedet anskueliggør udviklingen indenfor Massey Ferguson, som han har beskæftiget sig med gennem alle årene. Han ses til højre sammen med barnebarnet Hannibal foran en 135’er med 45 hk og den nyeste model af S8-serien, her i en 265 hk-udgave. Foto: Heden Maskinforretning

Billederne taler nærmest for sig selv. Fra dengang Søren Bækby Bertelsen i 1971 trådte ind hos Heden Maskinforretning, først i et feriejob på værkstedet og lager, derefter som kontorelev, bogholder og fra 1980 i salgsafdelingen - til her den 12. august, hvor han har 50-års jubilæum i virksomheden.

Både Massey Ferguson mejetærskeren og traktoren bag jubilaren er modeller fra dengang, og bagved ses henholdsvis den nye 40 fods MF Ideal 9 stormejetærsker og MF 8S modellen med 265 hk til en pris af 1,6 millioner kroner.

Til sammenligning kostede MF 135’eren på 45 hk 21.000 kroner plus et eventuelt førerhus til 3.500 kroner.

Flere hk i dag

- Tankevækkende er det, at vi i 1971 solgte 70 nye MF-traktorer fra hylderne, modsat i dag hvor traktorerne skræddersys til den enkelte kundes behov og ønsker. De havde det år tilsammen 4.200 hestekræfter. Sidste år leverede vi 25 nye MF’ere, der med en gennemsnitsstørrelse på 230 hk i alt repræsenterede 5.750 hk.

Søren Bertelsen skynder sig at tilføje, at derudover solgtes 10 nye Fendt, som Heden Maskinforretning har forhandlet siden 2003, med tilsammen 2.700 hk.

- Det siger alt om udviklingen indenfor maskinerne, lyder det fra den 67-årige jubilar på kontoret i den nye udstillingshal spækket med Massey Ferguson produkter og redskaberne fra blandt andet Kuhn, Hardi og Bogballe. På den modsatte side af vejen i den oprindelige maskinforretning, hvor Søren Bertelsen startede sin lange karriere, har været hjemsted for Fendt-produkterne, siden de to Agco-produktlinier måtte adskilles i 2018 i forretningen i forbindelse med udmøntningen af den globale Route 66 strategi fra Agco’s topledelse.

Fra 100 til syv MF-forhandlere

- Dengang var der 90.000 heltidsbrug i Danmark. Nu er der 9.000, hvor de 750 ligger på Fyn. Tilsvarende var der 100 MF-forhandlere. I dag er vi syv tilbage i hele landet, fortsætter Søren Bertelsen den statistiske opsummering af hans 50 år i branchen.

Det vidner om den voldsomme strukturudvikling i både landbruget og maskinbranchen, hvilket naturligvis betyder færre kunder til at drive landbrugsarealerne.

- Det er som sådan en trist udvikling, ikke mindst fordi det bliver sværere og sværere for unge landbrugsinteresserede at købe gårde. Men, understreger den loyale medarbejder, Heden Maskinforretning vil stadig være dér i fremtiden. Vi har agenturerne og serviceapparatet, også til de stadig større landbrugsenheder. Men det stiller voksende krav til os. Derfor er det godt, at vi har flere ben at stå på, ikke mindst med den voksende have-park afdeling.

Familievirksomhed

Især fremhæver Søren Bertelsen det særlige sammenhold og ånd i familievirksomheden, hvor han bogstavelig forstand er en del af familien som nevø til stifteren Kai Kristiansen og fætter til Lone og Lars Kristiansen.

- Det har altid været en super arbejdsplads, hvor ikke en eneste dag har været ens. Vi er nærmest en stor familie, hvor alle tager ansvar og er med til at udvikle virksomheden. Samtidig findes en enorm erfaring i staben, hvor de nu 46 ansatte i Heden og afdelingen i Stevning på Als har en gennemsnitlig anciennitet på 18 år.

Således har 17 af medarbejderne passeret 25-års jubilæet og syv de 40 års ansættelse.

Ned i tid

Efter Else Kristiansen (Kai Kristiansens enke, red.) er Søren Bertelsen den første medarbejder, som runder de 50 år i Heden Maskinforretning. Efter jubilæet, som markeres internt i maskinforretningen, har Søren Bertelsen valgt at skære arbejdstiden ned til tre dage om ugen. Det sker med virkning fra 1. september.

Han vil fortsat betjene og tage på kundebesøg, og tage sig af markedsføringen og salgssupport.

- Jeg er meget glad for, at jeg med denne seniorordning kan få mere tid til familien, ikke mindst de tre børnebørn i København, siger Søren Bertelsen, der samtidig dyrker en del fritidsinteresser som cykling, mountainbike, badminton, l’hombre, sommerhus og haven.

Læs også