Tidligere formand fylder 60 år

Landbrug og organisationsarbejde har fyldt dagene godt op, siden Torben Bang i 1987 købte sit landbrug. Den 10. januar fylder han 60 år og fejrer det med en reception den 12. januar.

- Min hustru Britta og vores fire børn. Det er det vigtigste, der er sket, siger Torben Bang, Ørelykkegård, da avisen kontakter ham for at få et tilbageblik i anledningen af hans 60 års fødselsdag.

- Uden dem havde jeg ikke haft mulighed for at lave alt det, jeg laver, siger han og fastslår, at det, siden Britta og han købte ejendommen Ørelykkegård på Ørsbjerg Skovvej i 1987, er gået slag i slag med både landbrug og organisationsarbejde.

Sår 1.100 hektar

- Først havde vi kvæg og slagtesvin på ejendommen. I dag har min bror kvægbruget, svinestalden er lejet ud, og vi har omlagt vores egen jord til økologisk drift. Derudover passer vi jorden for blandt andet Erholm Gods.

Ørelykkegård Landbrug passer 395 hektar og derudover sås cirka 700 hektar, hvor de godt 400 hektar er grubbesået vinterraps. Ligeledes har de en lastbil, der kører foder for lokale landmænd samt andre transportopgaver.

- Det er det rigtige for os at gøre det på den måde.

Ingen havde lyst til husdyrproduktion

- Vi satte os ned og lavede en strategi for fremtiden for godt fem år siden. Her talte vi åbent om, hvad vi godt kunne tænke os, og der var ingen af os, der havde lyst til husdyrproduktionen.

- Da vi købte ejendommen, var det ikke rigtigt et valg. Der var det ligesom det, der skulle til, for at det hang sammen. Men i dag ville jeg gerne have taget den beslutning noget før. Det er markbruget, der er vores store interesse, og så bliver det for sur en pligt at passe dyrene, understreger Torben Bang.

20 års organisationsarbejde

I dag sidder Torben Bang kun i bestyrelsen for Aagaard Efterskole ved Kolding. Men gennem årene er det blevet til mere end 20 års organisationsarbejde især i landboforeningen LandboFyn, og det senere Centrovice, men også for Dalum Landbrugsskole og repræsentantskabet i Danish Crown.

- Det er rart at kunne give noget igen. For Aagaard Efterskoles vedkommende har alle tre drenge gået der, og været meget glade for det. Så det vil jeg gerne værne om.

- Det øvrige arbejde har været spændende. Helt tilbage fra LandboUngdoms tid. Det er der, man får lysten til bestyrelsesarbejde og en god ballast til at klare det. Og det har givet mig mange oplevelser – og søvnløse nætter, siger han med et smil og henviser især til sammenlægningen af landboforeninger og nyt byggeri i Vissenbjerg.

- På daværende tidspunkt havde jeg formandsposten i landboforeningens bestyrelse. Det var en hektisk tid, hvor vi gerne skulle have alle ender til at nå sammen, så alle blev tilfredse. Det trak nogle tænder ud, men var også spændende, siger han.

Glad for skiftet til økolog

I dag er Torben Bang tilfreds med de valg, der er blevet taget gennem de foreløbigt første 60 år.

- Vi er glade for vores skifte til økologisk markbrug. Det kræver i endnu højere grad godt landmandskab, og vi skal hele tiden være rettidige med arbejdet og behandle jorden ordentligt, og blandt andet have fokus på ikke at få kørt jorden i stykker med vores maskiner og redskaber.

- Og så skal man lige vænne sig til, at der kommer mere ukrudt i marken. Det har været noget af det sværeste, siger den kommende fødselar med et smil og en lille pause, inden han fortsætter.

- Men jeg nyder det meget. I dag arbejder jeg tæt sammen med den ene af vores fire børn – Christian – om markbruget. Det har vi meget fornøjelse ud af og når tiden kommer til det, skal vi da også i gang med at snakke generationsskifte.

- Jeg glæder mig over, at Britta og jeg har fået fire dejlige børn, der alle er i gang med lige det, de synes, er det rigtige for dem, og at jeg stadig får lov at lave det, jeg synes er sjovt og spændende. Så kan vi ikke forlange meget mere.

Fødselsdagen fejres med reception fredag den 12. januar fra klokken 14 til 17 på Ørsbjerg Skovvej 4 i Aarup.

Læs også