Fire vindere af øko-konkurrence for afgangselever

Henning K. Andersen 13-03-2018 12:49:11
Agrarøkonomstuderende fra Bygholm og Vejlby landbrugsskoler har vundet legater for deres besvarelse i konkurrencen »I gang for 1 million«, som alle landbrugsskolernes afgangselever deltog i i efteråret.

I efteråret indbød Økologisk Landsforening alle landets agrarøkonom-studerende (landbrugsskolernes afgangselever) og deres otte landbrugsskoler til at deltage i undervisningsforløbet »I gang for 1 million«. Alle takkede ja til tilbuddet. I forløbet skulle de studerende udtænke en forretningsmodel for en landbrugs/fødevarevirksomhed, som kan etableres for én million kroner, og formulere det i en opgavebesvarelse, som efterfølgende er blevet vurderet af et dommerpanel med repræsentanter fra Nordea, Teknologisk Institut, Vækstfonden, landbruget samt detailhandlen og foodservicesektoren.
 
På Økologisk Landsforenings generalforsamling i weekenden blev vinderne offentliggjort og fejret. De fire vindere blev: Jonas Skov og Søren Jakobsen, Tørring (Bygholm Landbrugsskole) for et projekt om økologisk Quinoa, Kristian Alexandersen, Samsø (Bygholm Landbrugsskole) for et projekt om økologisk solsikkeolie dyrket på Samsø, Bertel Bovbjerg, Mors, (Vejlby Landbrugsskole) for et projekt om gourmet grisekød samt Thomas Grenå Christensen, Horsens (Vejlby Landbrugsskole) for et projekt om produktion af gourmet kaninkød.
 
- I dag udgør tre afgrøder; ris, majs og hvede, 60 procent af alt, hvad vi spiser på verdensplan, og i dansk landbrug har vi tradition for intensiv hvededyrkning. Af hensyn til jordens frugtbarhed, bæredygtighed samt vores udvalg af varierede fødevarer, bør vi dyrke flere forskellige afgrøder. Hvis kødforbruget af hensyn til klimaet samtidig skal reduceres, skal vi udvikle nye attraktive proteinholdige fødevarer baseret på planteprotein. Det gav os idéen til at opstarte en dansk økologisk produktion af quinoa, skriver Jonas Skov og Søren Jakobsen i deres projekt. 
 
Et nyt mind-set
For Økologisk Landsforening, der stod bag projektet »I gang for 1 million«, var det et mål at åbne de studerendes øjne for, at der er alternativer til det traditionelle selveje, hvor man i dagens landbrug typisk skal lægge mange millioner for at købe en gård.
 
- Efter at have læst de godt 70 opgaver og talt med de unge gennem forløbet, så er et gennemgående udsagn fra dem, at de har fået et helt andet mind-set omkring det at starte op som selvstændig landmand. Sammenholdt med, at flere at opgaverne ser ud til også at blive reelle start-up virksomheder, viser det, at projektet har haft sin berettigelse, siger Jens Peter Hermansen, projektleder på »I gang for 1 million« og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
 
Alle fire vinderprojekter har potentialet at blive til virkelige virksomheder. 
 

44.000 besøgte dyrskuet i Odense

17-06-2018 17:30:36

Regnbyger både lørdag og søndag sendte besøgstallet ved Det Fynske Dyrskue et stykke under 50.000. Sidste år var der 57.350 besøgende.


Rød-hvid vinder i Odense

16-06-2018 12:39:08

Før aftenens VM-kamp mod Peru hentede de rød-hvide sejren ved Det Fynske Dyrskue, da modelkøerne blandt de brogede malkekøer skulle findes. En DRH-ko fra Hasmarkgård vandt blandt de yngste holsteinkøer.


Nye stalde bliver godkendt i rekordfart

16-06-2018 11:57:35

Kommunernes sagsbehandlingstid for husdyrgodkendelser i 2017 var kortere end nogensinde før. Det glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).


Linka Energy opruster på det svenske marked

16-06-2018 10:40:52

En halmopriver og Linka H-kedlen er blandt de produkter, Linka Energy viser frem på Borgeby Fältdagar i år.


Kongskilde demonstrerer ny risteplov til vanskelig jord

16-06-2018 10:30:03

På årets udstilling får de besøgende mulighed for at opleve den nye risteplov fra Kongskilde i arbejde. Det er første gang, at den vises på Borgeby.


Svenskerne overgår danskernes byggelyst

16-06-2018 10:20:56

Der er godt gang i nybygninger og moderniseringer af svinestalde og kvægstalde i Sverige, beretter Dan Egtved A/S.


Messen der skaber en helhed

16-06-2018 10:10:34

Borgeby Fältdagar onsdag og torsdag i den kommende uge er mere end en maskinudstilling eller en maskindemonstration. Her kobles demoparcellerne med afgrøder og maskindemonstrationer sammen til en overordnet helhed.


DanBred Arges er på vej mod 4.500 søer

16-06-2018 09:29:31

I Rumænien ligger det danskejede landbrug DanBred Arges, hvor der siden 2005 er opbygget en succesfuld svineproduktion. Laurids Søndergaard og hans tre medejere lægger vægt på, at udbygningen af svinebruget foregår i roligt tempo.


Gør CSR til en god forretning

16-06-2018 09:24:16

- Pludselig blev vi hædret med en pris for at vise særlig stor respekt for personale og lokalsamfund, fortæller medejer Laurids Søndergaard.


Formand: Dyrskuer har en kæmpe værdi

16-06-2018 09:18:13

Dyrskuernes rolle har ændret sig, men de har stadig en kæmpe værdi får både land og by, konstaterede formand for Det Østjyske Dyrskue i Horsens, Peter Søgaard Mortensen, ved skuets åbning fredag.


Ulveplan er gået i hårdknude

16-06-2018 08:50:28

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har lovet ikke at gå på ferie, før der ligger en ny forvaltningsplan klar for regulering af problemulve. Men i ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet, der skulle komme med et udspil på området, er tingene gået i hårdknude, skriver Altinget.dk.


Minister: Svensk miljøregulering duer ikke i Danmark

16-06-2018 08:22:15

Der er forskel på miljøreguleringen i Danmark og Sverige, fordi forholdene i de to lande er forskellige, lyder det fra miljø- og fødevareministeren i et svar til Folketinget. Dansk landmand: Fokuser på Skåne.


Tre plantearrangementer på to dage

16-06-2018 08:19:54

Mulighed for at se Sagros tiltag på forsøgsarealer tre steder i Jylland i næste uge.


Dyr er pr. definition noget godt

16-06-2018 08:05:23

Minister storroser dansk landbrug

16-06-2018 07:54:08

- Jeg ville ønske, at danskerne kunne se dansk landbrug, som udlandet ser dansk landbrug, lød det fra klimaministeren, der åbnede dyrskuet i Odense i går.


Fra Sønder Felding til Saskatchewan

15-06-2018 15:43:58

Herningegnens Landbrugsfond uddelte forleden en række legater til foreninger og enkeltpersoner.


Husk kravene til klimaet i stalden

15-06-2018 15:11:56

Særligt i sommervarmen er der behov for optimal ventilation og overbrusning, men der er også en lovgivning, der skal overholdes.


Køb gødning nu

15-06-2018 11:59:51

Der er mange argumenter for at købe gødning ind nu. Med et kornmarked, der meget vel kan ende året på et noget højere niveau end i dag og med høje energipriser, så tyder det på, at gødningsprisen lige nu ligger på et attraktivt købsniveau.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1313 (26244 artikler)Prev1234567131113121313Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer