Marktræf i Nr. Søby kommer hele vejen rundt

Det årlige marktræf ved Nr. Søby nærmer sig. Den 6. juni inviterer Velas og Danish Agro i samarbejde til en guidet faglig rundtur i forsøgsmarken.

Torsdag den 6. juni inviterer Velas og Danish Agro igen til marktræf i forsøgsmarken ved Nr. Søby.

Dagens program afvikles, ligesom sidste år, af to omgange - klokken 13 og klokken 17 - hvor man har mulighed for at blive guidet rundt mellem poster med de fire fokusområder: såtidspunkt, vinterraps, maltbyg & bælgsæd og vintersæd.

Såtidspunkt

- Vi stiller skarpt på højaktuelle problemstillinger i landbruget, hvor blandt andet såtidspunktet i vintersæd har en væsentlig betydning for udviklingen af græsukrudt, fortæller afdelingschef, natur og planteavl Ejler Petersen.

- Netop hveden er udvintret en smule, og står lidt tynd, hvorfor det er tydeligt at se, hvordan de forskellige strategier mod græsukrudt har meget forskellig effekt. Der er virkelig noget at blive klog af, da vi arbejder med meget dyre midler, lyder det fra kundeansvarlig Troels Melvang.

Raps

Raps er endnu et hovedemne til marktræffet. Her kommer konsulenterne hele vejen rundt om afgrøden, og de deltagende virksomheder præsenterer netop deres bud på den bedste sort.

- Der er mange spændende nye rapssorter, siger planteavlsrådgiver Lenette Broksø Iversen og påpeger, at det desuden har været et år, hvor det virkelige har haft betydning, at der blev givet gødning i efteråret.

- Så gødningsstrategi, biomasse, vækstregulering og bioklip bliver blandt emnerne i rapsparcellen.

Maltbyg & bælgsæd

Maltbyg og bælgsæd udgør endnu en post, og der vil der være fokus på både dyrkning og afsætning.

- Netop i år er vi jo udfordret med sen såning, så vi kommer til at tale om, hvordan vi sikrer en god kvalitet af maltbyggen. Og så vil vi forsøge at komme hele vejen rundt om bælgsæden, hvor en del jo brændte fingrene på hestebønner sidste år, ligesom etableringen i år heller ikke ser for godt ud, påpeger Lenette Broksø Iversen.

På standen vil det endvidere være muligt at få en helt aktuel markedsorientering af Michael Lorentzen, markedschef hos Danish Agro.

Vintersæd

Vintersæd, med anbefalinger til hvad der skal dyrkes i 2025, dominerer på den fjerde post. Herunder berøres også sundhed af sorter, biostimulanter og svampebekæmpelse med et aktuelt fokus på septoria.

Faglige stande

Som sidste år vil der igen være opsat et stort hovedtelt, hvor der vil være forplejning. Et bredt udsnit af firmaer vil være til stede både i marken og ved stande nær hovedteltet.

Derudover vil rådgivere fra Velas ligeledes have stand i teltet, hvor de byder ind med fagligt om præcisionsjordbrug, sund jord og klima.

Arrangementet finder sted Røjlevej 1 i Nr. Søby. Det er gratis at deltage, men Velas og Danish Agro vil gerne, at man tilmelder sig af hensyn til forplejningen.

Program

På dagen bliver deltagerne inddelt i hold, hvorefter demoparcellerne i marken gennemgås. Der er fokus på:

  • Betydningen af såtidspunktet i vintersæd for græsukrudt, skadedyr og afgrødekonkurrence
  • Raps – sorter, gødning og vækstregulering ift. biomasse
  • Maltbyg og bælgsæd (hestebønner, ærter og lupiner) – dyrkning, sorter og afsætning
  • Vintersæd – sorter, sortsblandinger, biostimulanter og gødningsstrategier

Læs også